Da li je neko vidio bagere na Grbavici?

Značajan dio javnosti u glavnom gradu BiH je skeptičan po pitanju najavljenih projekata, ponajviše zbog sličnih ranijih koji su pompezno najavljivani, a na kraju su samo završili kao crteži na papiru. Svi ovi projekti su pompezno najavljivani, poneki u jeku predizborne kampanje uoči općinskih izbora.

Podzemna garaža na Vijećnici?

Crtež parkinga i trga iznad podzemne garažeu u Starom Gradu.jpg
Crtež parkinga i trga iznad podzemne garažeu u Starom Gradu.jpg

Prije nekoliko dana je najavljen još jedan ‘mega-projekat’ u Sarajevu. Na proljeće naredne godine bi trebala početi gradnja podzemne garaže na prostoru preko puta Vijećnice, a cijeli projekat je vrijedan 5,7 miliona KM. Podzemna garaža će biti izgrađena na površini od 3.500 kvadratnih metara. Nadzemni dio je planiran za gradnju trga i zelenih parkovskih površina sa sadržajima za djecu. Javna garaža je planirana na dvije podzemne etaže s površinom od 5.000 kvadrata i 155 parking mjesta. Na prvom nivou će biti sagrađen javni toalet. Trg će biti popločan, a nova bina će se koristiti za sve manifestacije i stajat će tokom čitave godine. Na trgu koji će površinom biti najveći u KS bit će postavljeni i vodoskoci.

Izgradnju će finansirati Općina Stari Grad i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo ako se postigne dogovor. U suprotnom će Opština uzeti manji kredit. Cijeli projekat na papiru i mašti Sarajlija izgleda prelijepo. Međutim, značajan dio javnosti u glavnom gradu BiH je skeptičan po pitanju ovog projekta, ponajviše zbog sličnih ranijih koji su pompezno najavljivani, a na kraju su samo završili kao crteži na papiru.

Žičara do Trebevića?

Crtež žičare do Trebevića
Crtež žičare do Trebevića

U blizini buduće garaže i trga još od kraja 2012. godine se nalazi početna stanica žičare koja Sarajlije vozi do Trebevića. Prije tri godine je Gradska uprava Grada Sarajeva ovaj projekat proglasila kao najkapitalniji projekat u 2011. godini. Za žičaru su iz budžeta Grada izdvojena tri miliona maraka, dok je kompletna realizacija projekta trebala koštati oko 16 miliona maraka.

Predviđeno je da će nova žičara biti mnogo bolja od stare. Imaće savremenu polaznu i dolaznu stanicu, veće kapacitete i biće daleko brža. Danas, 17. septembra 2013. godine, žičari ni traga! Kažu da će biti u funkciji 2014. godine. Kažu!

Srce u Buča Pootoku?

Crtež dvorane Srce u Buča Potoku
Crtež dvorane Srce u Buča Potoku

Dvorana ‘Srce’, koja se nalazi u Buča Potoku, se može koristiti za košarku, rukomet i ostale dvoranske sportove. Izgradnja dvorane je koštala četiri miliona KM, a završena je početkom ove godine. Činjenice ipak govore da danas, 17. septembra 2013. godine, tek treba da počne treća faza realizacije projekta.

Dvorana na Grbavici?

Crtež dvorane na Grbavici
Crtež dvorane na Grbavici

Već više od godinu dana djeca i sportisti iz Sarajeva koriste dvoranu na Grbavici. Dvorana prima između 1. 500 do 3. 000 gledalaca, a predviđena je za sve sportske aktivnosti. Građevinski radovi su započeli u septembru 2010. godine, a završeni su 2011. godine… Barem su trebali biti. Činjenica je da dvorana još uvijek nije završena.

Skakonice na Malom polju?

Crtež skakaonica na Malom polju
Crtež skakaonica na Malom polju

U martu 2010. godine je predstavljeno idejno rješenje izgradnje skakonica na Malom polju – Igman. Inovacije novog idejnog rješenja su restoran koji bi predstavljao turističku atrakciju, a planirana je izgradnja posebne platforme po kojoj bi se do vrha skakaonica stiže i automobilom. Vrijednost cjelokupnog projekta je oko osam miliona eura. Nove skakonice su trebale biti izgrađene na istom mjestu na kojima se trenutno nalaze skakonice na Igmanu (Malo polje).

Prema projektu, skakaonice su od 120 i 90 metara. Na području Malog polja za vrijeme takmičenja bi moglo prisustvovati i do 50.000 gledalaca. Danas na Malom Polju na Igmanu sigurno može stati 50.000 gledalaca, ali skakonica još uvijek nema, pa čak nema ni naznaka da bi ih u doglednoj budućnosti moglo biti.

Koncertna dvorana na Marindvoru?

Crtež koncertne dvorane na Marindvoru
Crtež koncertne dvorane na Marindvoru

Na Marijin Dvoru u Sarajevu je danas, 14.5 metara ispod zemlje, mogla stajati velika koncertna dvorana, tačnije dvije dvorane. Jedna, kapaciteta 1.500 mjesta, bi služila za simfonijske koncerte i druga, s 500 sjedišta, za kamernu muziku, savremenu i popularnu muziku, te pomoćne prostore. Kapacitet kompleksa je 2.300 posjetitelja, 2000 slušatelja, 200 muzičara i minimalno 100 visokokvalifikovanih kadrova, plus prateće službe koje bi dobile posao u ovom centru.

Dvorana je trebala imati najsavremenije ozvučenje i akustiku. Iznad dvorane bi se nalazio muzički park. Visina investicije projekta iznosi oko 35 miliona eura, ali danas nema naznaka o izgradnji dvorane u doglednoj budućnosti.

Bageri na Grbavici?

Crtež novog stadiona Grbavica
Crtež novog stadiona Grbavica

Krajem maja 2012. godine je načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, prilikom proslave osvajanja titule prvaka FK Željezničar, pred punim tribinama obećao ‘bagere na stadionu do kraja godine’. Koldžo je pobijedio na predstojećim izborima i tako je izborio novi mandat na načelničkoj poziciji, a bagera na Grbavici još uvijek nema.

Svi ovi projekti su pompezno najavljivani, poneki u jeku predizborne kampanje uoči općinskih izbora. Zajedničko svim navedenim projektima jeste da još uvijek nisu realizovani, pa zbog toga postoji opravdana bojazan da i ovaj posljednji neće biti realizovan. Najiskrenije se nadamo da će nas ovaj put lokalni čelnici pozitivno iznenaditi, te da će našim budžetskim novcem izgraditi sadržaj koji će zaista biti od koristi građanima.

piše: Nedim Pobrić, source

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *