Damir Šagolj najbolji fotograf svakodnevnog života

Sve što sam morao uraditi je da se rano probudim, pripremim kafu, pripalim cigaretu i osiguram najbolji snimak

Damir Šagolj u Pyongyangu

Fotografija sjevernokorejskog lidera Kima Il-Sunga na zgradi u Pyongyangu, koju je snimio sarajevski fotograf Damir Šagolj, proglašena je najboljom u kategoriji najbolja individualna fotografija iz svakodnevnog života na takmičenju World Press Photo.

“Nakon nekoliko dana uzhbuđenja i povratka sa dosta rijetkog materijala uslikanog u provinciji, vratio sam se u Pyongyang bez ikakvih daljih planova za slikanje prijestonice. Htio sam uhvatiti tek poneku panoramu grada. Ovo je moja vjerovatno najlakše uslikana velika slika nakon dugo vremena – uhvatio sam je sa prozora moje hotelske sobe u Pyongyang, rano ujutro, upravo pred izlazak sunca. Znao sam da je tamo postavljen portret i insistirao sam kod domaćina da mi daju sobu na što višem spratu s pogledom u pravcu portreta. Sve što sam morao uraditi je da se rano probudim, pripremim kafu, pripalim cigaretu i osiguram najbolji snimak. Ovakvu scenu možete uhvatiti tokom 5 do 10 minuta, nakon čega revolucionarne pjesme i propagandni govori iz zvučnika bude grad.”, pojašnjava Šagolj nastanak najbolje fotografije.

Za snimanje pobjedničke fotografije snimljene u oktobru 2011. godine, Šagolj je koristio Canon 5D Mark II, lens 70-200mm, f4, 1/60, ISO 800.

Damir Šagolj je kao dugogodišnji fotoreporter Reutersa pokrivao sve velike događaje na Balkanu, Srednjem istoku i Americi. Rođeni Sarajlija je trenutno glavni fotograf prestižne svjetske agencije na Tajlandu.

Na konkursu gdje je Šagolj osvojio prvu nagradu učestvovalo je 5247 fotografa iz 124 zemlje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *