Djeca zovu: Dođite na radost iz koje se uči!

Danas počinje 4. Festival dječije umjetnosti, internacionalni umjetnički i takmičarski festival koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo. Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore a ne samo puke konzumente.

Četvrti Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Festival će zvanično biti otvoren 3. maja 2018. godine, predstavom ‘Aladin i čarobna svjetiljka’ Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji eminentne rediteljice Saše Broz, koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu od 19:30 sati.

Inače, Festival je počeo već jutros izvođenjem mjuzikla ‘Crvenkapica’ koji dolazi iz Vinkovaca, a nastavlja se lutkarskom predstavom ‘Punim jedrima’ Pozorišta lutaka Mostar, koja će biti odigrana od 14:30 sati.

Putovanje kroz priče

Jutros je u Bosanskom kulturnom centru održana i umjetnička radionica ‘Vuneno pozorištance’. Radionicu su vodile Željka Lemez i Tatjana Šojić pripovijedajući bajke na osnovu kojih su djeca pravila lutke i scenografiju za bajku. U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, a kiparska radionica se održava od 12 do 14 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi naša ugledna književnica Jagoda Iličić počinju od 13 sati u Bosanskom kulturnom centru i održavaju se svaki dan festivala.

Takmičenje za najbolji pop-rock vokal će biti održano u nedjelju 6. maja 2018. godine od 18 sati u Bosanskom kulturnom centru kada će biti dodijeljene i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošu ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić…

Najbolje, najdivnije, najljepše…

Kroz festival će sve koji dođu u ovu čaroliju dječije bajke voditi najmlađe voditeljice, djevojčice Kana Karaman i Una Mehmedbašić koje pozivaju svu djecu i njihove roditelje, i sve koji vole umjetnost na Festival ovim riječima: Pogledajte najbolje predstave, poslušajte najdivnije pjesme, pročitajte najljepše bajke. Dođite na radost iz koje se uči!

Svi programi su besplatni!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *