Djevojački san (5)

« Prethodni dio feljtona: Najdraža ličnost godine (6)

Zdravko Čolić
Zdravko Čolić
Nakon povratka iz Njemačke došlo je vrijeme za prvi veliki hit Zdravka Čolića. Bila je to pjesma “Ona spava”, koja mu je osigurala pobjedu na Hit paradi i koja je prodata u 150.000 primjeraka.

U naredne dvije godine Čola se najčešće pojavljuje na festivalima u Sarajevu i Beogradu.

Pjesme sa sarajevskog festivala “Vaš šlager sezone” – “Bling blinge bling” (1979), “Zelena si rijeka bila” (1974), “Zvao sam je Emili” (1975) i “Ljubav je samo riječ”, te “April u Beogradu” sa festivala “Beogradsko proleće” danas se ubrajaju u najveće hitove jugoslavenske pop scene.

Prvi studijski album “Ti i ja” izlazi 1975. godine, a nekoliko sjajnih pjesama poput “Vagabund”, “Igraš se vatrom”, “Loše vino”, dovode do masovne histerije. Iste godine PGP RTB objavljuje ploču “Zdravko Čolić” na kojoj su skupljeni svi Čolini dotadašnji hit-singlovi.

Iako 1976. godine na zagrebačkom festivalu sa pjesmom “Ti si bila, uvijek bila” osvaja četvrto mjesto, Zdravko je najveća zvijezda festivala. Krajem godine kreće sa “Indexima” na prvu jugoslovensku turneju. Prilikom davanja autograma u “Jugotonovoj” prodavnici u Beogradu, grupa djevojaka je polupala izloge u pokušaju da se približe Zdravku.

Zdravko Čoliš: “Djevojke su mi same dolazile u hotelske sobe i ulazile u krevet. Nisam mogao da ih izbacim napolje.”

» Nastavak feljtona: Čola kao Dravco (4)
« Prethodni dio feljtona: Najdraža ličnost godine (6)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *