Do posljednjeg slova

23. Međunarodni sajam knjiga i učila (2011)
23. Međunarodni sajam knjiga i učila (2011)
U srijedu je u dvorani Mirza Delibašić Centra Skenderija svečano otvoren 23. sajam knjige i 11. bijenale učila.

Manifestaciju, koja se održava pod motom “Do posljednjeg slova”, prigodnim govorima otvorili su akademik Abdulah Šarčević, predsjednik Udruženja izdavača Ibrahim Spahić, direktor IK Šahinpašić Tajib Šahinpašić i direktor Centra Skenderija Suad Džindo.

Prigodne stihove govorio je glumac Miodrag Trifunov. U eseju “Do posljednjeg slova” Šarčević je govorio o značaju i ljepoti pisane riječi.

“Ono duhovno koje izvire iz težnje čovjeka ka onom najvišem sabrano je u knjigama koje nisu izgubile jednu veliku bitku. Čudesna isprepletenost knjige i čitalaca jest po sebi opiranje frivolnosti duha. Ona je opiranje zlu dubinom avanture i odvažnosti duha, umom, ljepotom, ne mržnjom i osvetom”, rekao je Šarčević.

Šarčević je istakao da Sarajevo s idejama humanizma, kreativnosti, sa ovim Sajmom, prerasta u evropski grad kulture, urbaniteta…

I ove godine sajam knjige će ugostiti dvije dvorane Centra Skenderija – sajamska dvorana i dvorana “Mirza Delibašić”, na 8.000 kvadratnih metara. Ove godine na Sajmu će najbrojniji biti izlagači iz BiH, i to iz svih njenih krajeva. Pored BiH, tu su tradicionalno i izlagači iz Srbije, kao najbrojniji od zemalja regije, te Hrvatske i Crne Gore.

Posjetioci će moći kupiti knjige po najvećim popustima do sada, pratiti brojne promocije knjiga koja priređuju organizatori i izdavači, okrugle stolove, susrete…

Štandove će na sajmu imati i kulturni centri akreditiranih ambasada u BiH – Turski kulturni centar, Francuski kulturni centar, Goethe- institut i drugi, dok će svoje programe i izdanja predstaviti i Univerzitet u Sarajevu na Sajmu Univerziteta, te nekoliko međunarodnih škola koje djeluju u Sarajevu.

Inače primjetno je da ove godine i nema značajan broj novih naslova, kao i da je nemali broj izdavača iz regije odlučio da na svojim štandovima prezentira djela Ive Andrića, povodom 50 godina od dodjele Nobelove nagrade ovom bosanskohercegovačkom piscu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *