Duh Beča u Sarajevu

Sarajevska filharmonija je za tradicionalni novogodišnji koncert pripremila specijalni program, uz ugledne goste, šampanjac i tri različita orkestra

Sarajevska filharmonija

Jedna od najvećih novogodišnjih tradicija u svijetu je koncert koji prvog dana nove godine organizuje Bečka filharmonija. Kažu da se ulaznice za taj događaj rezervišu čak i po godinu unaprijed i da je lista čekanja podugačka. Koncert, u kojem i mi ostali smrtnici možemo uživati putem televizijskog prenosa, ima i svoj specijalni protokol, koji uključuje mnoštvo stvari koje nisu direktno vezane za slavna djela još slavnijih kompozitora.

A da nismo baš u zapećku svijeta, barem u kulturnom smislu, valja zahvaliti Sarajevskoj filharmoniji, koja već tradicionalno, svake zadnje noći stare godine, priređuje za publiku novogodišnji koncert koji dašak Beča i otmjene atmosfere donosi i u Sarajevo. U državi u kojoj je mjerilo kvalitete žive svirke koliki dekolte ima pjevaljka, to ima značaj baš kao i da smo kolektivno teleportirani u Musikverein i da nam na uho muzicira cijeli kolektiv Wiener Philharmoniker.

Piće dobrodošlice

Ukoliko ste od onih koji bukvalno žele lagano uploviti u novih 365 dana života, bez srkleta i nervoze oko spremanja meze, sjedenja oko zadimljenog stola ili pak plesanja na njemu, onda je Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije savršen je bijeg od okrutne stvarnosti.

Prije svega, ukoliko ste se odlučili na korak koji će vam promijeniti poglede na sve dočeke Nove godine koje ste ikada imali u životu, znajte da ovo zadovoljstvo košta. Cijene ulaznica, pod uslovom da ste ih rezervisali na vrijeme, kretala se od 70 KM za mjesto na balkonu, do 80 KM na parteru ili ukoliko želite biti malo odvojeniji od ostale raje, do 90 KM za stolicu u loži. Nije malo, ali ni Nova godina nije svaki dan.

Također, treba uzeti u obzir da za cijenu ulaznice ne dobivate tek mjesto u dvorani u kojoj će biti izvođena klasična muzika (slušljiva i melodična, a ne ona komplikovanih partitura i teška, katkad, za slušanje).

Po dolasku u Narodno pozorište Sarajevo, dočekaće vas ljubazni domaćini sa pićem dobrodošlice, ali i prigodnim repertoarom poznatih arija, valcera i polki. Ne, to nije stvarni koncert, nego posebna atmosfera prije pravog eventa koju će krojiti Kamerni orkestar Filharmonije.

Kamerni orkestar Sarajevske filharmonije

Samet, Lyudko, Devdariani i Yasushi

Centralni događaj počinje u 19.30 sati i u njemu učestvuje cijela Filharmonija, predvođena dirigentom Yairom Sametom, svestranim i veoma cijenjenim izraelskim dirigentom. Čovjek je, tek da se zna, radio rame uz rame sa Leonardom Bernsteinom, Zubinom Mehtom, Kurtom Masurom i Claudiom Abbadom, a predvodio je muzičare iz slavnog Sinfonia Varsovia Orchestra iz Poljske, Saarländisches Staatsorchester iz Njemačke, Guangzhou Symphony Orchestra iz Kine, Tampere Philharmonic Orchestra iz Finske, St. Petersburg Glinka Capella iz Rusije i mnoge druge. A neće mu odmoći ni što je već prijatelj sa sarajevskom publikom. On nije jedini gost na novogodišnjem koncertu, na kojem će biti izvedena djela Johana Straussa, Franza Lehara, Gioacchina Rossinija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Artura Marqueza i Franza von Suppea.

Beč – Tokio

Gošća iz St. Petersburga očarala je sve prisutne ‘prelijepom bojom svoga glasa, baršunastog i blistavog soprana, duboke ekspresije, te promišljene i stilski besprijekorne interpretacije’. Marija Lyudko, koja je karijeru počela već u osmoj godini života, trenutno uživa u tituli počasnog umjetnika Rusije. Vjerovatno joj je u ostvarenju pomenutog cilja pomoglo i što je pjevala pred ruskim predsjednikom Putinom (dok je ovaj to još bio) u Sočiju 2007. godine.

Maria trenutno nastupa uglavnom sa sugrađaninom Georgesom Devdarianijem, ruskim klarinetistom i prilično uspješnim glumcem, koji joj se pridružio i na novogodišnjem koncertu u Sarajevu. Nije glumio, nego je iskreno pratio Mariju na klarinetu. A nešto direktniju pomoć u izvedbama poznatih operskih dueta, Lyudko je imala od Hirana Yasushija, japanskog bas-baritona, stalnog člana Volksoper iz Beča i redovnog gosta New National Theater iz Tokija.

A da je to zaista specijalna prigoda, prisutni osjete i u pauzi koncerta. Naime, po dobro znanoj tradiciji, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo sve goste dočekuje koktel uz šampanjac i muziku Duvačkog kvinteta Sarajevske filharmonije. Specijalna noć 31. decembra 2012. bila je kao nijedna prije, jer Sarajevska filharmonija ulaskom u 2013. godinu počinje slaviti 90. rođendan. Ako to nije prilika za slavlje, onda ne znam šta jeste.

piše: Nisad Selimović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *