Edukativno- rekreativni trening za mlade

Tokom dvodnevnog boravka u prirodnom ambijentu Treskavice i Bjelašnice djeca su se upoznala sa osnovama planinarenja.

Edukativno- rekreativni trening za mlade u Dejčićima
novembar 2012

U organizaciji Kluba Visokogoraca i uz sufinansiranje Kluba i Kantonalnog ministarstva sporta i kulture Sarajevo 3. i 4. novembra 2012. godine na lokalitetu Dejčići održan je Edukativno-rekreativni trening za mlade.

U Projektu su učestvovala 24 učenika iz 14 osnovnih škola Kantona Sarajevo: OŠ „ Mehmed beg Kapetanović- Ljubušak“, OŠ „Safvet beg Bašagić“, OŠ „ Zahid Baručija“, OŠ „ Mirsad Prnjavorac“, „6. mart“, OŠ „Treća osnovna škola“, OŠ „Ćamil Sijarić“, OŠ „Hašim Spahić“, OŠ“ Alija Nametak“, OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, OŠ „ Isak Samokovlija“, OŠ „Kovačići“, OŠ „ Čengić Vila I“, OŠ „ Velešićki heroji“.

Tokom dvodnevnog boravka u prirodnom ambijentu Treskavice i Bjelašnice djeca su se upoznala sa osnovama planinarenja.

Prvog dana demonstrirana je osnovna i specifična planinarska oprema i njeno pakovanje. Djeca su se upoznala sa osnovama orjentacije i planinske markacije, klimatskim uslovima na planini,osnovama spasavanja i pružanja prve pomoći u planini.

U poslijepodnevnim satima su izveli uspon uz postavljeno uže uz pomoć žimara i korištenje pojasa. U sumrak je djeci pokazano pravljenje i loženje vatre u planini. Pred spavanje impresije prvog dana su prenesene na papir riječima i crtežima.

U nedjeljno jutro nakon ustajanja i doručka učenici su popunili mali planinarski test o znanjima koja su usvojili dan ranije. Potom se pristupilo postavljanju šatora i formiranju logora. Da bi posjetili nekropolu stećaka Kapova selišta u Ledićima polaznike treninga smo uvezali u navezu, te smo laganom šetnjom posjetili ovaj historijski lokalitet.

Nakon objavljivanja rezultata testa i podjele priznanja mali planinari su se vratili u Sarajevo.

‘Nadamo se da smo ovim Edukativno – rekreativnim treningom za mlade barem djelomično zainteresirali djecu za planinarstvo i visokogorstvo, te ih upoznali sa ljepotama bosanskohercegovačkih planina. Takođe nadamo se da smo pobudili i svijest o ekologiji, čovjekoljublju i sportskom duhu.’, kažu organizatori.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *