Figurativno u Novom Gradu

Dvanaest radova iz Zbirke instituta su sklupture, koje su rađene u maniru figuralnih motiva, obuhvataju sredinu 20. stoljeća i početak 21. stoljeća

U Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena je izložba ”FIGURATIVNO”, izbor skluptura iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta postavljena je u okviru saradnje Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića i Općine Novi Grad Sarajevo.

Postavku čine odabrani radovi iz Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta i regionalni skulptori poput K. Angeli Radovanija, A. Augustinčića, M. Begića, I. Bilajca, I. Despić-Simonović, S. Ekmečića, A. Fejzića, V. Herljevića, A. Hozića, N. Ibrišimovića, M. Keče, F. Kršinića, A. Kučukalića, I. Meštrovića, I. Sabolića i drugih.

Ermin Lagumdžija, historičar umjetnosti, kustos Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta, kazao je da ova saradnja sa Općinom Novi Grad traje već nekoliko godina, te da je ovo jedna u nizu likovnih umjetnosti koja se organizuje u prostoru Galerije Općine Novi Grad.

“Naziv izložbe ”FIGURATIVNO” je dvoznačan, znači da svi radovi koji su ovdje izloženi, a to je dvanaest radova iz Zbirke instituta su sklupture koje su rađene u maniru figuralnih motiva, ali ujedno postoji i u idejno-koceptualnom smislu. Ovi radovi obuhvataju sredinu 20. stoljeća i početak 21. stoljeća,” kazao je Lagumdžija.

Saopšteno je i da Bošnjački institut radi na tome da se tokom 2022. godine pripremi projekat virtualne posjete Bošnjačkom institutu, te da se kroz proces digitalizacije omogući lakši pristup onome što Bošnjački institut posjeduje.

Za posjetitelje izložba će biti otvorena do 14. decembra 2021. godine, radnim danima od 10 do 16 sati.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *