Grade, a ne brinu o invalidima

s

Prilagođavanje ulaza u zgrade i ustave za invalide jako se sporo odvija, iako od 2004. godine postoji zakon kojim je to propisano“, kaže Zula Selimović, predsjednica Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS. “Naše kretanje je više nego otežano, najviše zbog arhitektonskih barijera. Od 2004. godine postoji Zakon o prostornom uređenju koji nalaže da sve zgrade i ustanove budu prilagođene paraplegičarima i da se o tome vodi računa kod izgradnje novih objekata. Međutim, implementacija svega toga je jako loša”, dodaje Selimović.

Kada je riječ o privatnim zgradama, ona kaže da je situacija još gora: “Mi rješavamo prilaze stambenim zgradama po pojedinačnim zahtjevima, kako nam se članovi obrate. Ugradili smo fasadne liftove za naša dva člana. Treba da riješimo prilaz za još jednog člana zbog visokih stepenica, jer prilikom gradnje niko nije vodio računa o potrebama stanara paraplegičara”.

U Udruženju smatraju da je rješenje ovog problema da jedan predstavnik paraplegičara bude član Komisije za izgradnju i rekonstrukciju zgrada i prilaza. Said Jamaković, direktor Zavoda za planiranje KS, iako ova pitanja nisu u nadležnosti Zavoda, smatra kako bi trebalo zabraniti izgradnju svakog objekta bez posebnih liftova i prilaza.

U Ministarstvu prometa i komunikacija KS kažu da nemaju obavezu da vrše dodatni nadzor kod izgradnje novih objekata. “Rampe za lakše kretanje uvedene su u cijelom centru kao, naprimjer, u ulicama Zmaj od Bosne i Bulevar Meše Selimovića. Po zakonu moraju biti napravljene rampe, a njih imaju apoteke, domovi zdravlja i tako dalje. U posljednje dvije godine radi se na postavljanju pješačkih prelaza, da budu na nivou trotoara. Ove godine planirano je da bude urađena velika raskrsnica na Skenderiji, odnosno da budu postavljene taktilne ploče gdje god bude rađena rekonstrukcija saobraćaja”, rekla je Emica Tuzi, pomoćnik ministra prometa i komunikacija KS.

U Udruženju paraplegičara kažu da neki prelazi na saobraćajnicama nisu dobro urađeni, te da većina škola i fakulteta nema rampe i liftove za osobe u kolicima. Ulaz u Dom zdravlja u Vrazovoj izdvajaju kao odlično urađen prilaz. Selimovićeva ističe da Udruženje ima dobru saradnju sa Emirom Fejzićem s Arhitektonskog fakulteta, kao i sa opštinom Centar.

“Opština Centar se sama obratila našem udruženju i već pet godina imamo odličnu saradnju s njima. Za potrebe članova Udruženja opština je u proteklom periodu donirala transportno pomagalo za prenos invalidskih kolica, nabavila troja kolica na električni pogon, ugradila dva fasadna lifta, te asfaltirala pet prilaza do stambenih objekata”, ističe je Selimović.

Opština Novi grad prošle godine je izdvojila 31.000 KM za izgradnju pristupnih rampi za invalidna lica u ulicama Franje Kluza, Bosanska 8 i Gradačačka 36. “Ove godine planirano je 15.000 KM za prilaze i liftove. Sve će biti rađeno na osnovu pojedinačnih zahtjeva”, kazala je Meliha Šabanović iz opštine Novi grad.

U Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje broji 198 registrovanih članova, nadaju se da će u ovogodišnjim budžetima biti izdvojena sredstva za prilagođavanje prilaza i prelaza njihovim potrebama. “Što se tiče ulaza u tramvaje, iskreno, ti niskopodni tramvaji nisu od neke pomoći, jer tramvajska stajališta nisu prilagođena. Mi nikad nećemo prihvatiti izjave i mišljenja pojedinih ljudi da mi treba da idemo samo kod ljekara. Hoćemo da idemo i u pozorišta i u kina i u izlaske, baš kao i svi ostali“, ističe Selimović i dodaje da je veliki problem i nedovoljan broj toaleta za invalide u objektima masovnog okupljanja građana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *