Gradonačelnik najavio otvaranje Vijećnice u maju 2014. godine

Do sada u je obnovu Vijećnice uloženo oko 11 miliona eura većinom donacija nekoliko zemalja i gradova, manjim dijelom vlasti Bosne i Hercegovine.

Vijećnica Sarajevo
Vijećnica Sarajevo
Jedna od najreprezentativnijih građevina Grada Sarajeva – Gradska Vijećnica, izgrađena 1896. godine, noćas će goriti po dvadeseti put, izgubivši po dvadeseti put više od dva miliona knjiga, prema najavama gradskih vlasti, konačno bi mogla biti obnovljena i otvorena u maju 2014. godine koncertom Bečke filharmonije.

Do sada u je obnovu Vijećnice uloženo oko 11 miliona eura većinom donacija nekoliko zemalja i gradova, manjim dijelom vlasti Bosne i Hercegovine. Prva faza radova rađena 1996. godine odnosila se na fizičku stabilnost objekta. Druga faza radova završena je 2005. godine, u okviru koje je urađena vertikalna i horizontalna statičnost objekta.

Unutrašnjost Vijećnice Sarajevo
Unutrašnjost Vijećnice Sarajevo
Treća faza obnove, započete još 2009. godine, u okviru koje su urađeni grubi građevinski radovi, rekonstrukcija dijela krova, kamenorezački radovi na fasadi objekta, uz izradu unutrašnje i vanjske stolarije, te rekonstrukcija i restauracija fasade, što je jedan od najsloženijih poslova, prema gradonačelnikovim najavama će biti završena krajem septembra 2012. godine: ‘Vijećnica ima 208 otvora, od čega 187 prozora. Obnova stolarije je bila delikatan zadatak, posebno jer se birao hrast kao izraz autentičnosti, te je pronađen onaj originalni s Vijećnice – s područja između Srebrenika i Brčkog.’, kazao je Behmen.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen najavljuje otvaranje Vijećnice za maj 2014. godine
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen najavljuje otvaranje Vijećnice za maj 2014. godine
U toku je i četvrta faza radova, u okviru koje će biti završena stolarija i oprema za salu Gradskog vijeća, što će biti urađeno najbliže originalnom izgledu iz 19. stoljeća: ‘Sala Gradskog vijeća koristit će se, osim za sjednice, i za sve druge sadržaje. Vijećnica će biti fabrika nauke, kulture i umjetnosti. To će biti živ objekt koji će dati novi odnos između Vijećnice i grada Sarajeva.’, tvrdi gradonačelnik Behmen.

Originalna vrata Vijećnice je sačuvala Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, a nedavno su otpremljena na restauraciju.

Razgledica Vijećnice Sarajevo
Razgledica Vijećnice Sarajevo
Buduća namjene Vijećnice će biti odkržavanje sjednica Gradskog vijeća, a pored toga će biti organizovani brojni sadržaju kulturno-umjetničkog karaktera, a u podrumu će biti smještena i raritetna izdanja Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Gradonačelnik Behmen je izrazio nadu da će u Vijećnici biti smještena i dokumentacija iz Haaga, za koju smatra da treba pripasti Gradu Sarajevu u svrhu znanja i istraživanja.

Ili kao garancija neke nove paljevine?

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *