Idejna rješenja za promociju arheološkog nalazišta Debelo brdo

Arheološko područje Debelo brdo je prethistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekt

Arheološko nalazište Debelo brdo, Sarajevo

U prostorijama općinskog Centra za podršku biznisu devet studenata sarajevske Likovne akademije u utorak, 20. aprila 2010. godine su prezentirali idejna rješenja za promociju arheološkog nalazišta “Debelo brdo” sa ciljem valorizacije kulturno-historijske baštine u funkciji formiranja kulturno-turističkog proizvoda odnosno brenda Općine Centar i Grada Sarajeva.

Svoja idejna rješenja, na kojima su radili pod stručnim vodstvom prof. dr. Stjepana Roša, na ovoj prezentaciji predstavili su studenti druge godine produkt dizajna: Ena Begović, Samir Sufi, Nađa Frljak, Mirza Nokto, Sunita Đozić, Mustafa Čohadžić, Melisa Musić, Haris Arnautović i Anja Gerin.

Pri tom su iznijeli veoma zanimljive ideje za uređenje budućeg arheološkog parka “Debelo brdo” te vizije simboličkog predstavljanja arheološkog nalazišta i artefakata, uz korištenje modernih tehnologija.

Prezentacija u Centru za podršku biznisu upriličena je u funkciji pripreme šireg skupa koji će uskoro biti organiziran u Općini Centar sa ciljem da se krene u realizaciju strateškog projekta uređenja budućeg arheološkog parka “Debelo brdo”.

Komisija za nacionalne spomenike BiH je 2005. godine u listu najvažnije nacionalne baštine BiH uvrstila i arheološki lokalitet ”Debelo brdo”.

Arheološko područje ”Debelo brdo” je prethistorijsko gradinsko naselje, antički i kasnoantički odbrambeni objekt, koji se nalazi na zapadnom obronku Trebevića, na 170 metara iznad lijeve obale rijeke Miljacke. Najstariji tragovi datiraju iz kasnog neolita ili eneolita. Lokalitet je danas devastiran i zapušten.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *