Inicijativa za izgradnju Spomenika mira na groblju Lav

Spomenik mira je najbolji način da se predstavi prava historija jednog grada, jer su groblja ta koja svjedoče o običajima, kulturi i multikulturalnosti jednog naroda

Groblje Lav, Sarajevo

Prijatelji iz Slovenije su pokrenuli inicijativu za izgradnju Spomenika mira na sarajevskom groblju Lav. Tim povodom su se sa Lidijom Pliberšek, direktoricom Pogrebnog preduzeća iz Maribora, u Sarajevu sastali ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić i direktor KJKP „Pokop“ Nuko Grebović.

Lidija Pliberšek

“Spomenik mira je najbolji način da se predstavi prava historija jednog grada, jer su groblja ta koja svjedoče o običajima, kulturi i multikulturalnosti jednog naroda. I zato mislim kako bi podizanje ovog spomenika ustvari bilo podizanje spomenika pomirenju i ljubavi među ljudima različitih kultura, konfesija i vjera na ovim prostorima.”, smatra Lidija Pliberšek, dodavši kako je za 20. maj 2011. godine najavljeno otkrivanje Spomenika mira u Mariboru.

Abid Jusić

Kako je rečeno na sastanku, ideja o izgradnji Spomenika mira u Sarajevu je nova, ali i izuzetno značajna, jer će se njegovom izgradnjom dokazati kako je opstanak multikulturalne zajednice moguć.

“Bosanci i Hercegovci su na različite načine do sada pokazali da su dio Evrope, opredijeljeni za mir, toleranciju, prijateljstvo i opstanak multikulturalnog društva. Zbog toga podržavamo ovu inicijativu.“, smatra je Jusić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *