Intervju: Miroslav Tadić

Svirati u Sarajevu uvijek je za mene velika inspiracija i bit će mi posebna nagrada ako me sarajevska publika dobro primi.

Muzika mi omogućava stalni kontakt sa našim ljudima i kulturom

Miroslav Tadić je rođen u Tuzli 1960. godine. Sa 19 godina odlazi na studij klasične gitare u Sjedinjene Američke Države, gdje je posljednjih 26 godina profesor muzike na umjetničkoj akademiji California Institute of the Arts u Los Angelesu. Koncertira u Evropi, Americi i Aziji, a nastupao je u nekim od najznačajnijih koncertnih dvorana svijeta poput Musikverein u Beču, Royal Festival Hall i Barbican Centre u Londonu, Die Alte Oper u Frankfurtu i NHK Hall u Tokiju. Često dolazi u BiH, ali i ostale zemlje regiona jer ovo podneblje će uvijek biti dio njega.

Rođeni ste Bosanac sa adresom u SAD-u. Da li Vas vuče nostalgija prema BiH?

– Osjećam jaku povezanost sa BiH i ostalim dijelovima bivše Jugoslavije i veoma mi je drago i važno što na tim prostorima vlada interesovanje za moju muziku koja mi omogućava stalni kontakt sa našim ljudima i kulturom.

Kad ste posljednji put nastupali u Sarajevu?

– Ako se dobro sjećam, bilo je to 2006. na Sarajevo Jazz Festivalu, gdje sam nastupio kao član grupe Grandmothers of Invention. Prethodnih godina sam gostovao sa Vlatkom Stefanovskim, kao i sa Radetom Šerbedžijom.

Okosnica programa bit će moja velika svita

Šta možemo očekivati na sarajevskom nastupu, odnosno šta ćete nam odsvirati i šta Vi očekujete od Sarajeva?

– Na nastupu ću svirati solo, što inače vrlo rijetko činim, pa mi je to poseban izazov. Okosnica programa bit će moja velika svita ‘Tužbalice, igre i uspavanke’, koja je bazirana na izvornim temama sa cijelog Balkana. U njoj ima puno spontane improvizacije kroz koju se provlači utjecaj klasične muzike, jazza, bluesa i flamenka. Svirati u Sarajevu uvijek je za mene velika inspiracija i bit će mi posebna nagrada ako me sarajevska publika dobro primi.

Ugledni američki časopis Guitar Player vas je 1997. godine proglasio jednim od 30 najoriginalnijih gitarista svijeta. To vam sigurno imponuje. Šta je to što Vas zapravo čini najoriginalnijim?

– Njima je u toj ocjeni bilo presudno to što baratam različitim stilovima i tehnikama na gitari, a uz to imam i neki osobni, originalni pristup i način na koji povezujem sve te naizgled suprotne utjecaje.

Svirati u Sarajevu uvijek je za mene velika inspiracija

Okušali ste se u brojnim muzičkim stilovima kao što su jazz, rock, blues, world music i klasična muzika. U čemu se najbolje snalazite, koja je to muzika koja Vašoj duši najviše prija, da li ova s temama Balkana ili…

– Balkanska muzika je svakako za mene prostor u kojem se osjećam komotno i koji mi daje puno mogućnosti da se izrazim kao instrumentalista, aranžer, kompozitor i improvizator.

razgovarala: Džemila Busnov

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *