Izbori gradonačelnika Sarajeva je slika stanja u BiH

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’ Franjo Topić kaže kako je u svijetu uobičajeno da je gradonačelnik glavnog grada među nekoliko najvažnijih osoba u zemlji.

Franjo Topić

‘Građani su dugo čekali i na formiranje Vijeća ministara BiH, kao i Federalne vlade u kojoj proces još nije završen. Izbor gradonačelnika je dio te priče. Trebalo bi drugačije riješiti uopće nadležnost grada, jer je Grad pomalo osiromašen s prošlim reformama. Mislim da bi Gradu i gradonačelniku trebalo vratiti veće ovlasti i time mu dati veće značenje.’, kaže Topić.

Izbor gradonačelnika bi trebao biti pojednostavljen pa se ne bi dešavalo da Grad mjesecima biva u blokadi.

‘Gradonačelnik treba biti reprezentativan i ugledan čovjek, ali i operativan. Dakle, iako je u ovakvoj situaciji to više predstavničko-reprezentativna uloga, gradonačelnik treba biti osoba koja će vizuelizirati različite ideje i projekte.’, sasvim je jasan predsjednik HKD ‘Napredak’, koji zaključuje kako su po prirodi stvari političke stranke u Gradskom vijeću, ali i sve političke stranke koje učestvuju u ovom i svim drugim izborima, odgovorne za ovakvu besmislenu situaciju, čime jasno daju sliku stanja u Bosni i Hercegovini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *