Izgradnja mosta kod Likovne akademije u martu 2012

Ideja za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke kojim bi se uspostavio pravac od Radićeve ulice do zgrade Akademije likovnih umjetnosti, došla je iz potrebe da se povežu, ožive i obogate sadržaji na obalama rijeke i uz novi protok ljudi, posebno mladih

Maketa mosta Festina lente

Na gradilište pješačkog mosta preko Miljacke, od Radićeve ulice do Likovne akademije, 15. marta 2012. godine iz Zenice su dostavljeni prvi dijelovi konstrukcije budućeg mosta i postavljeni na skelu čime je započeto spajanje i oblaganje mosta.

Ukoliko vremenske prilike budu povoljne i ne bude eventualnih drugih problema, završetak ove velike i za građane Sarajeva značajne investicije će biti realiziran u prvoj polovini 2012. godine.

Prema projektu, most će biti od željezne konstrukcije obložen aluminijskim pločama (trespa), dok će zaštitna ograda biti napravljena od aluminijskih ploča – talpi.

Dužina mosta iznosit će 38 metra, a širina od 4 do 7 metara.

Gradilište za pješačkog mosta je otvoreno 20. oktobra 2011, a radovi na gradnji nisu počeli u proljeće 2011. godine kako je planiranom zbog tehničkih problema odnosno nedoumica u samom projektu.

Kada je izvršeno izmještanje podzemnih instalacija te dogovorena isporuka aluminijskih obloga i staklene ograde za most, u drugoj polovini oktobra 2011. godine počele su intenzivne pripreme za otvaranje gradilišta u punom smislu riječi, što je podrazumijevalo prije svega izradu konstrukcije, postavljanje krana, izgradnju šipova i drugo.

Ideja za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke kojim bi se uspostavio pravac od Radićeve ulice do zgrade Akademije likovnih umjetnosti, došla je iz potrebe da se povežu, ožive i obogate sadržaji na obalama rijeke i uz novi protok ljudi, posebno mladih.

Namjera je da se omogući uvođenje novih sadržaja primjerenih najužoj urbanoj jezgri i potrebama Sarajlija, te potakne oživljavanje lijeve obale Miljacke gradskim kulturnim, naučnim i obrazovnim sadržajima. Ovim se nastavlja etapno uređenje šetnice Obalom Maka Dizdara, kao i oživljavanje Radićeve ulice.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *