Izložba velikana svjetske i domaće umjetnosti

Stvaranje novih odnosa prijateljstva i saradnje između institucija koje njeguju tradicionalnu i savremenu kulturu

Edin Numankadić

Samostalna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Edina Numankadića, kojom se obilježava četrdeset godina njegovog umjetničkog djelovanja, bit će otvorena u Sarajevu 26. maja u ciklusu samostalnih izložbi velikana svjetske i bosanskohercegovačke umjetnosti. Ars Aevi i Gazi Husrev-begova medresa ovu izložbu priređuju u saradnji, u prostorima Kuršumli medrese i Hanikaha.

Ciklus izložbi velikana savremene umjetnosti u Sarajevu, Ars Aevi je započeo 2001. godine, izložbom “La Porta dello Specchio” (Vrata ogledala) Michelangela Pistoletta (Italija). Nakon ove monumentalne izložbe, Ars Aevi je u periodu 2001. i 2002. godine ostvario izložbe Richarda Nonasa (SAD), IRWIN-a (Slovenija), Daniela Burena (Francuska), Josepha Kosutha (SAD), Josepha Beuysa (Njemačka), Bizhana Bassirija (Iran-Italija), te 2004. godine publici prezentirao sad već historijski zabilježenu instalaciju Jannisa Kounellisa u sarajevskoj Vijećnici. Paralelno sa programom predstavljanja utemeljitelja svjetske likovne scene u Sarajevu, Ars Aevi je razvio i liniju djelovanja koja obuhvata samostalne izložbe bosanskohercegovačkih umjetnika, osnivača Kolekcije Ars Aevi, koji su dali snažan doprinos svjetskim likovnim strujama. Kroz ovaj ciklus u Sarajevu su od 2003. godine priređene izložbe Jusufa Hadžifejzovića “Depografija strašila” (2003), Maje Bajević “Home Again” (2006) i Deana Jokanovića Toumina “Linija kao dimenzija prostora” (2007) te izložba Brace Dimitrijevića na Venecijanskom bijenalu (2009).

Samostalna izložba Edina Numankadića, također osnivača Kolekcije Ars Aevi, pripada ciklusu Velikani svjetske i bosanskohercegovačke umjetnosti u Sarajevu. Ovom izložbom će se obilježiti 40 godina djelovanja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih slikara i učesnika avangardnih umjetničkih pokreta u proteklim decenijama. Suorganizator cjelokupnog projekta je Gazi Husrev-begova medresa, inicijator brojnih prestižnih kulturnih događaja, koja je i ovog puta aktivno podržala ovaj projekt od velikog značaja za bosanskohercegovačku likovnu scenu te stavila na raspolaganje impozantne historijske izložbene prostore – Kuršumli medresu i Hanikah.

Ovim se projektom stvaraju novi odnosi prijateljstva i saradnje između institucija koje njeguju tradicionalnu i savremenu kulturu, Gazi Husrev-begove medrese i Ars Aevi, ali se i dalje razvijaju odnosi saradnje između Ars Aevi i umjetnika Numankadića, koji je jedan od prvih učesnika inicijative Ars Aevi, jedan od osnivača Kolekcije Ars Aevi i učesnik prvog Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2003. godine u organizaciji Ars Aevi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *