Izvjesne pojačane redukcije vode u Sarajevu

Dolaziće do značajnijih poremećaja u vodosnabdijevanju u noćnim satima, a nisu isključene i dnevne redukcije vode.

Česmovača

Smanjena količina vode koja se u noćnim satima u Sarajevu isporučuje potrošačima je konstantna mjera koju će i u narednom periodu biti na snazi radi punjenja rezervoara za uredno vodosnabdijevanje tokom dana. S obzirom na to da se prema najavama hidrometeorologa i dalje nastavlja sušni period, a raspoložive količine vode na izvorištima su u konstantnom padu, dolaziće do značajnijih poremećaja u vodosnabdijevanju u noćnim satima, a nisu isključene i dnevne redukcije vode.

‘Vodosnabdijevanje u Sarajevu u dnevnim satima je uredno, dok smo u toku noćnih sati od 23.30 do 5.30 prisiljeni isporučivati vodu pod smanjenim pritiskom i to u dijelovima grada od Dolac Malte do Baščaršije, Dobrinja, Saraj polje, Nedžarići, Alipašino polje, Breka, Velešići, Pofalići, Vogošća, Sedrenik, Bartuhana, Grdonj, Brusulje, Soukbunar, Kovačići i Hrasnica.’, kaže Mirjana Trifunović, glasnogovornica KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’.

Trenutno se eksploatiše blizu 2.700 litara u sekundu, što je u odnosu na ljetni period smanjenje od 300 litara u sekundu, odnosno toliko su smanjeni kapaciteti izvorišta. Ukoliko se sušni period nastavi u skorije vrijeme bit će uvedene i dnevne redukcije.

‘Sarajevski vodovodni sistem ima velike gubitke na vodovodnoj mreži prije svega zbog kompleksnosti samog sistema, zatim starosti i dotrajalosti sistema, te nedovoljnog ulaganja tokom dužeg niza godina. Gubici vode su iz godine u godinu u stalnom porastu, a gruba procjena iznosi oko 70 posto.’, rekla je Trifunović.

Potrošačima se savjetuje da preduzimaju sve preventivne mjere kako bi spriječili kvarove na kućnim instalacijama. U suprotnom može doći do nekontrolisanog oticanja vode koje se registruje na vodomjerima i koja će biti obračunata na računima za vodu.

Curenje slavine kap po kap povećava potrošnju za dva kubika mjesečno, curenje slavine u tankom mlazu za 3,5 kubika, dok curenje vodokotlića za 4,5 do 5 kubika vode, te je potrebno hitno započeti popravku vodovodnog sistema za šta već imaju izrađeni projekti. Iz ViK-a apeluju na potrošače za racionalnijom potrošnjom vode, kako bi se vodosnabdijevanje moglo vršiti uredno tokom dana.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *