Jens Weißflog: Najdraža mi je bila Olimpijada u Sarajevu

Jedan od najuspješnijh skijaških skakača svih vremena, Jens Weißflog se odlično sjeća ZOI 1984 u Sarajevu gdje je nastupio za momčad DDR-a. To su mu bile prve, ali su ostale i najdraže Olimpijske igre.

Jens Weißflog
Jens Weißflog: Sarajevo je za mene posebno

Jens Weißflog je 1984. imao samo 19 godina. U Sarajevo na XIV. Olimpijske igre je došao kao jedan od favorita u skijaškim skokovima, jer je iste godine osvojio i turnir „Četiri skakaonice“. Put do olimpijskog Sarajeva za njegovu reprezentaciju tadašnje socijalističke Istočne Njemačke bio je posebno dug i zanimljiv.
´Raspoloženje u momčadi je bilo jako dobro. Svi smo se veselili dolasku u Sarajevo. To je bilo posebno iskustvo i putovanje. Putovali smo vlakom, a putovanje je trajalo 36 sati. Bila je to prilika da se upoznamo, jer se mnogi reprezentativci nisu uopće poznavali. Ni ja nisam znao mnoge iz naše momčadi, kao što su bili vozači boba i klizači´, sjeća se Weißflog.

Olimpijski pobjednik Jens Weißflog, Sarajevo 1984
Olimpijski pobjednik Jens Weißflog, Sarajevo 1984

Za Weißfloga i za reprezentaciju DDR se to dugo putovanje itekako isplatilo. Istočni Nijemci su, uz predstavnike tadašnjeg Sovjetskog Saveza, bili momčad sa najviše osvojenih odličja na toj Olimpijadi. Osvojili su devet zlatnih, devet srebrnih i šest brončanih medalja, a predstavnici SSSR-a su svoje nastupe okrunili sa šest zlatnih, deset srebrnih i devet brončanih medalja.

Najdraža Olimpijada

I dok je domaća publika na Malom polju na Igmanu bodrila Đulagu, kako su “prekrstili“ slovenskog i tada jugoslavenskog skakača Primoža Ulagu, nakon prve serije skokova najbolji je ipak bio Finac Matti Nykänen. Ali u drugoj seriji je pobjedu na koncu odnio mladi Nijemac Jens Weißflog, skokom od 123 metra. Bila je to Weißflogova prva zlatna olimpijska medalja i naravno da mu je Sarajevo zauvijek ostalo u srcu.
´Bio sam favorit kao i Nykänen. On je vodio u prvoj seriji, ali u sportu je ipak moguće da se sve preokrene. Sarajevo je za mene posebno. To su bile moje prve Olimpijske igre i već tako nešto novo i posebno. A biti olimpijski pobjednik je san svakog sportaša i nešto najviše što se u sportu može postići. Prve olimpijske igre su uvijek i najdraže´, kaže Jens Weißflog.

Za mladića iz mjestašca Oberwiesenthala, koji je karijeru počeo u Sportskom klubu „Traktor“, olimpijska medalja je značila krunu dotadašnje sportske karijere iza koje je stajalo mnogo truda i zalaganja. Ipak, zbog sportskih obaveza nije imao priliku da bolje upozna grad i ljude. Sjeća se da je samo jednom prilikom boravio na sarajevskoj Baščaršiji.

´Jednom smo posjetili stari dio grada i sjećam se minareta i zgrada iz osmanskog razdoblja. U Olimpijskom selu u Sarajevu smo jeli europska jela. No, prije Olimpijade, tijekom boravka u hotelu, imali smo priliku naručivati specijalitete s jelovnika. Sjećam se bosanskog lonca sa kobasicama punim bijelog luka. Bilo je interesantno´, sjeća se Weißflog.

Dres Jensa Weißfloga sa sarajevske Olimpijade
Dres Jensa Weißfloga sa sarajevske Olimpijade

Od sarajevske Olimpijade je prošlo tri decenije. Jens kaze da mu je bilo teško gledati razaranje Sarajeva za koje su ga vezale uspomene iz olimpijskih dana: ´Tužno je kada se bilo gdje ratuje. Ipak, kada se događa tamo gdje je čovjek nekada bio, onda je to još teže. Poslije rata sam vidio i fotografije uništenih olimpijskih objekata i to je zaista bilo tužno. Radovao bih se kad bi Sarajevo opet dobilo neke Olimpijske igare, ali to je danas poduhvat koji zahtjeva golem novac i bojim se da će to ostati samo želja.´

Mladi u DDR-u su imali veće šanse

Jens Weißflog je među četiri najuspješnija svjetska skakača svih vremena i svakako najuspješniji skakač Njemačke. U svojoj karijeri osvojio je tri zlatne olimpijske medalje i jednu srebrnu. Trinaest puta su na njegovim prsima zasijale medalje na svjetskim prvenstvima, od kojih su tri bile zlatne. Ukupni pobjednik na svjetskim kupovima bio je 1984. godine, a četiri puta je osvajao zlato na turneji „Četiri skakaonice“. Svoju karijeru je okončao onako kako je i započeo. Nakon što je i 1996. godine pobjedom na turneji „Četiri skakaonice“ okrunio svoje sportske uspjehe, povukao se iz profesionalnog sporta. U Oberwiesenthalu, na skakaonici u Fichtenbergu, priredio je oproštajnu priredbu.

Jens Weißflog, jedan od 4 najbolja skakača na skijama svih vremena
Jens Weißflog, jedan od 4 najbolja skakača na skijama svih vremena

Weißflog je jedini istočnonjemački skakač koji je, nakon pada Berlinskog zida, uspio savladati i takozvani V-stil, koji je propisivao Sportski savez Savezne Republike Njemačke. Nerado govori o politici, ali se i njemu nameću usporedbe Zapadne i Istočne Njemačke: ´U DDR-u su mladi imali veću podršku. Sva nadarena djeca mogla su trenirati neki sport, bez obzira na to da li su im roditelji imali novca ili ne. To je bila velika prednost sportskog sistema u DDR-u, makar je imao i svojih nedostataka.´

Weißflog u svemiru

Weißflog danas radi kao hotelijer u rodnom Oberwiesenthalu. Njegov hotel je smješten na šumovitoj padini “najvišeg njemačkog grada“. Ne kaje se što nije nastavio karijeru u profesionalnom sportu: ´Završetkom sportske karijere sazrela je i ideja o gradnji hotela i o tome da se bavim hotelijerstvom. Nisam želio biti samo investitor, već sam htio i raditi. To me više zanimalo od trenerskog poziva. Iz današnje perspektive je to bila ispravna i prava odluka.´

Jens Weißflog, jedan od najboljih skakača na skijama danas je uspješan hotelijer
Jens Weißflog, jedan od najboljih skakača na skijama danas je uspješan hotelijer

Zanimljivo je da je, na inicijativu njemačkih astronoma, planetoidu koji se na svojoj putanji oko naše planete Zemlje nalazi negdje između Marsa i Jupitera dano ime po Jensu Weißflogu: ´Do toga je došlo na prijedlog dvojice Nijemaca koji svakodnevno promatraju zvijezde. Oni su mi rekli da, pošto sam tako daleko letio, moram imati svoju zvijezdu´, objašnjava Jens Weißflog uz smijeh na kraju razgovora.

razgovarao: Faruk Šabanović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *