Kamerni teatar 55 opravdao status kultne teatrske scene

Finansijska situacija u oblasti kulture u Kantonu Sarajevo, koja se oslikava direktno i na rad teatarskih kuća, nije nimalo dobra.

Dragan Jovičić: Nagrade na određeni način pomalo plaše

Kamerni teatar 55 u aktuelnoj umjetničkoj sezoni, tokom ove i prošle godine ispunio je sve što je planirano sa sredstvima koja su 50 posto umanjena.

‘Predstave se igraju pred punim dvoranama, imamo najviše programa i najveću posjećenost, te ovaj teatar još uvijek važi za kultno mjesto u Sarajevu još od osnivanja do danas.’, kaže Dragan Jovičić, direktor Kamernog teatra 55.

Komentirajući aktuelnu umjetničku sezonu, navodi da su u ovoj godini odigrane dvije premijere – predstava ‘Terorizam’ u režiji Dine Mustafića i ‘Koncert ptica’ reditelja Aleša Kurta, dok je u planu za kraj godine i treća – predstava ‘Ljubav’ koju prema tekstu Murraya Schisgala treba režirati reditelj iz Amerike.

‘Ne znam da li ćemo imati finansijskih mogućnosti da tu predstavu uradimo, iako postoje dobri izgledi da nađemo vlastita sredstva iz kojih bi se ona finansirala. Nadam se da ćemo dobiti odobrenje da na taj način uradimo ovu predstavu. Probe će početi u septembru, dok će premijera biti krajem oktobra.’, kaže Jovičić.

Kamerni teatar 55 je, kao i prethodnih godina, i u ovoj sezoni donosio nagrade sa relevantnih festivala, gdje su predstave proglašavane za najbolje.

‘Danas te nagrade na određeni način pomalo plaše, jer znajući naš mentalitet sve što vrijedi ne nailazi na baš dobar prijem. Bojimo se da li će nam dozvoliti da koristimo vlastita finansijska sredstva iz razloga što smo uspješni i što želimo da radimo.’, naglašava direktor Kamernog.

Od mnogih gostovanja na brojnim festivalima u BiH, posebno izdvaja učešće na Pozorišnim igrama u Jajcu gdje je Kamerni teatar 55 s predstavom ‘U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce’ reditelja Sulejmana Kupusovića osvojio nekoliko nagrada. Sredinom jula slijedi i gostovanje na Festivalu u Budvi s predstavom ‘Terorizam’.

Finansijsku situaciju u oblasti kulture uopće u Kantonu Sarajevo, koja se oslikava direktno i na rad teatarskih kuća, Jovičić ne smatra nimalo dobrom.

‘Ali, mislim da moramo imati više razumijevanja od resornog ministarstva, Vlade KS i Skupštine KS da nam dozvole da, ako se izborimo i nađemo određena finansijska sredstva, da ih i koristimo, a ne da se ona utope i nestanu negdje bez traga.’, zaključuje Dragan Jovičić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *