Kamerni teatar 55 ponovo u Švedskoj

Predstava Kamernog teatra 55 ‘U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce‘ odlazi na dvadesetodnevnu turneju u Švedsku, gdje će u periodu od 19. aprila do 8. maja 2014. godine biti izvedena u deset gradova, uključujući i Stockholm.

U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, Kamerni teatar 55

Predstava u režiji Sulejmana Kupusovića, nastala je po tekstu Abdulaha Sidrana, jednog od najpoznatijih, i najpriznatijih domaćih dramskih pisaca. Tekst, koji spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva, govori o samom početku rata u Bosni i Hercgovini, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu. (više o predstavi)

Uloge u ovoj višestruko nagrađivanoj predstavi U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce ostvaruju Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabina Bambur, Dragan Jovičić i Sabit Sejdinović.

Kamerni teatar 55 je 2011. godine gostovao u Švedskoj sa još jednom kultnom predstavom – ‘Žaba‘, u režiji Elmira Jukića, koja je publiku ostavila bez daha, što je rezultiralo ovacijama i dugotrajnim aplauzima višestruko nagrađivanim glumcima.

Umri muški (Kamerni teatar 55)

U maju 2012. godine Kamernog teatra 55 je bio na gostovanju u Švedskoj sa predstavom ‘Umri muški‘, u režiji Admira Glamočaka. O povećanom interesu Šveđana za predstave Kamernog teatra 55 govori i to što je ‘Umri muški‘ bio titlovan na engleski, dok će predstava ‘U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce‘ biti titlovana na švedski jezik.

Program izvedbi u aprilu 2014

Grad: LINDKÖPING
Termin: 20. / 21. april 2014 @ 19:00

Grad: VARBERG
Termin: 24. april 2014 @ 19:00

Grad: VÄXJÖ
Termin: 25. april 2014 @ 19:00

Grad: KARLSKRONA
Termin: 26. april 2014 @ 19:00

Grad: KRISTIANSTAD
Termin: 29. april 2014 @ 19:00

Grad: KALMAR
Termin: 30. april 2014 @ 19:00

Gostovanje, kao i turneja, organizovani su u saradnji sa Riksteatern iz Švedske, uz podršku bh. udruženja u Švedskoj. Ovaj put su u organizaciju u pojedinim gradovima uključena i švedska pozorišta iz tih gradova, pa se očekuje povećano prisustvo Šveđana na predstavama. Zahvaljujući saradnji sa Riksteaternom Kamerni teatar 55 još jednom ima šansu pokazati da je kultura most među ljudima, te doprinijeti širenju kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine i održavanju veza bh. građana koji žive u Švedskoj sa njihovom domovinom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *