Kinoteka: Maratonci trče počasni krug

Vrhunska jugoslovenska crnohumorna komedija iz 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, prema scenariju Dušana Kovačevića

Bata Stojković, Pavle Vuisić i Zoran Radmilović u filmu Maratonci trče počasni krug
Bata Stojković, Pavle Vuisić i Zoran Radmilović u filmu Maratonci trče počasni krug

U jednoj palanci živi porodica Topalović koja se ‘s koljena na koljeno’ bavi jedinim sigurnim poslom. Vlasnici su pogrebnog poduzeća ‘Dugo konačište’, a to je posao koji je započeo stari Pantelija, koji još uvijek živi i ima 150 godina. Posao nasljeđuju pradeda Maksimilijan, deda Aksentije, otac Milutin, sin Laki. Najmlađi u lozi, unuk Mirko ne želi se nastaviti baviti porodičnim poslom.

Pantelija Topalović
Pantelija Topalović: Bogu hvala, vek i po preživeh u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati te ove reči u pero govorim prijatelju advokatu Miliću, jer u vas deco sve zajedno nemam nimalo poverenja. Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti. Što se tiče moje imovine, a to vas najviše zanima, mogu vam saopštiti sledeće: Sve što imam ostavljam samom sebi.

Porodica Topalović nema ženskih članova jer ‘…kako koja rodi muško dete, vene i svene kao cvet’. Nisu posebno složni i često se svađaju; jednom prilikom Mirko prihvati izraditi lijes za preminulog čovjeka od 2 metra i 28 centimetara, na što ga otac Laki izgrdi i premlati jer ‘gde si video čoveka s tolikom dužinom’.

Čitanje testamenta u filmu Maratonci trče počasni krug
Čitanje testamenta u filmu Maratonci trče počasni krug

Kada Pantelija, ‘pred sam kraj svog života’, iznenada umre, Topalovići se pitaju kako da obavijeste njegove poznanike, ali shvataju da je ‘njegov poslednji prijatelj preminuo krajem prošlog veka’. Ubrzo izbije svađa oko Pantelijinog nasljedstva, ali i oko unapređenja posla novim tehnologijama poput kremiranja, što zagovara Laki, jer je i sam Pantelija uvijek govorio ‘U krematoriju je budućnost!’.

Bogdan Diklić u filmu Maratonci trče počasni krug
Bogdan Diklić u filmu Maratonci trče počasni krug

Mirko je zaljubljen u Kristinu, stariju djevojku koja svira klavirsku pratnju uz nijeme filmove u kinu i ne zanima se za Mirka nego za vlasnika maloga mjesnog kina Đenku, koji ih nagovara da glume u njegovom filmu. Kristinin otac Bili Piton posluje s Topalovićima tako što iz grobova iskopava i prodaje lijesove svježe pokopanih mrtvaca, koje ovi prefarbaju i prodaju kao nove.

Scena iz filma Maratonci trče počasni krug

Režija: Slobodan Šijan
Scenario: Dušan Kovačević
Uloge: Bogdan Diklić, Pavle Vujisić, Danilo Bata Stojković, Mija Aleksić, Zoran Radmilović, Jelisaveta Seka Sabljić, Bora Todorović, Milivoj Mića Tomić

Termini:
14. april 2014 @ 19:00h
15. april 2014 @ 19:00h
16. april 2014 @ 19:00h
17. april 2014 @ 19:00h
18. april 2014 @ 19:00h
Mjesto: Kinoteka Sarajevo

mapa područja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *