Kinoteka: Pjevajmo na kiši

U okviru programa “Filmski žanrovi”, ciklus: Mjuzikl, u Kinoteci BiH će 16, 17, 18. i 19. aprila 2012. godine od 19 sati biti održane projekcije jednog od najpoznatijih mjuzikala svih vremena, “Pjevanje na kiši”.

Singin' in the Rain
Singin' in the Rain
Radnja filma je smještena u Hollywood na prelazu iz 1920-ih u 1930-e. Na šaljiv način se prikazuje transformacija filmske industrije koju izaziva dolazak zvučnog filma i obustava snimanja nijemih filmova. Don Lockward i Lina Lamant su najpoznatiji glumački ljubavni par nijemih filmova. Publika ih obožava, a i Lina je uvjerena da su doista sretno zaljubljeni. U stvarnosti, Don se zaljubi u skromnu plesačicu Kathy Selden koja mu već prve večeri opasno poljulja samopouzdanje svojim komentarima o njegovoj glumi.

Pojavom zvučnog filma, glumački par je prisiljen mijenjati način glume i pohađati satove govora. Don se snalazi puno bolje od Line koja se sa svojim izrazito piskutavim glasom, lošim naglaskom i razmaženim ponašanjem jednostavno više ne uklapa u nove vrijeme. Donov prijatelj Cosmo Brown dolazi na ideju da umjesto običnog filma naprave mjuzikl u kojemu će svoj glas Lini posuditi Kathy. Film postiže velik uspjeh, ali se otkriva da je njegova prava zvijezda Kathy.

Film je zajedno sa naslovnom pjesmom postao predmetom brojnih referenci u popularnoj kulturi, od kojih je najpoznatija ona u Kubrickovom filmu “A Clockwork Orange” (Paklena pomorandža).

Singin' in the Rain
“Pjevajmo na kiši” je filmski mjuzikl iz 1952. godine u režiji Stanleya Donena. Glavnu ulogu tumači Gene Kelly, koji je pored glumačkih zadataka režirao sve plesne scene. Malo se govori o tome kako je film “Pjevajmo na kiši” vremenom postao jedan od najpoznatijih i najpriznatijih mjuzikala svih vremena, obzirom da nije bio veliki hit odmah nakon premijere. Međutim, zahvaljujući kritičarima kod kojih je stekao značajne simpatije, film je ostao “u igri” sve dok nije probudio svoju publiku, a zatim i stekao kultni status koji svakako zaslužuje.

Termini:
16. april 2012 @ 19:00h
17. april 2012 @ 19:00h
18. april 2012 @ 19:00h
19. april 2012 @ 19:00h
Mjesto: Kinoteka BiH Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *