Kljujić, Finci, ili Osoba X

Ko će biti novi gradonačelnik Sarajeva i kada će biti izabran, niko ne može potvrditi jer rok za izbor gradonačelnika ne postoji.

Jakob Finci

Dan uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva – nijedan od kandidata za gradonačelnika nema podršku. Imena dvojice kandidata od ranije su poznata javnosti – Stjepan Kljuić kojeg je kandidovala Socijademokratska unija, i Jakob Finci, kandidat Naše stranke. Ime kandidata bloka stranaka koji čine SDP BiH i SBB BiH još nije poznato, a najavljivani Bogić Bogićević je, navodno zbog bolesti, odbio kandidaturu.

Prema poslovniku, sve do izbora gradonačelnika – nema radnih sjednica. Poslovnikom Grada Sarajeva je propisano da se gradonačelnik bira na prvoj sjednici Gradskog vijeća na početku novog mandata gradskih vijećnika. Ukoliko se to ne desi, nastavlja se konstituirajuća sjednica, do momenta izbora gradonačelnika.

Stjepan Kljujić

Ko će biti novi gradonačelnik Sarajeva i kada će biti izabran, niko ne može potvrditi. Rok za izbor gradonačelnika ne postoji. Iz SDU su još prije godinu dana predložili Stjepana Kljuića, za kojeg se nadaju da će dobiti podršku i ostalih stranaka. Međutim, u Našoj stranci tvrde kako nisu odustali od opcije da njihov kandidat Jakob Finci bude izabran za gradonačelnika. Ime trećeg kandidata za gradonačelnika biće poznato u utorak.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva sastavljeno je od 28 vijećnika. U skladu sa potvrđenim mandatima Centralne izborne komisije BiH – blok SDA, SDU, NS, SBiH i BOSS imaju 15 vijećnika u Gradskom vijeću, što je natpolovična većina. Blok SDP, SBB i Nezavisna lista za Sarajevo ima 13 vijećnika.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *