Kriterion slavi drugi rođendan

Art-kino Kriterion je proslavilo svoj drugi rođendan. Ono što je započelo kao odgovor nemogućnosti gledanja nezavisnih, art-filmova u Sarajevu, sada je preraslo u objekt od kulturnog značaja za glavni grad.

Oni koji prate filmsku umjetnost, sjetiće se da je tek prije par godina, u Sarajevu bilo nemoguće pogledati film koji ne dolazi iz Hollywooda, ako izuzmemo SFF. A i tada, jer nije postojao ni multiplex, bili smo primorani gledati samo izbor filmova koji se inače nađu u ponudi. Nešto kao kad bi umjesto 10, u Cinema Cityju u ponudi imali samo jedan film u 15 dana.

Posao za studente

Na svu sreću to je sada iza nas, i da nije bilo te grozne situacije, ne bi bilo ni Kriteriona. A šta Kriterion sada znači Sarajevu, možda nismo ni svjesni. U njemu se osim prvobitne namjene prikazivanja umjetničkih filmova, sada održavaju brojni skupovi, okrugli stolovi, konferencije; brojni festivali upravo u Kriterionu predstavljaju svoje programe, a i mladi imaju mjesto gdje mogu osim zabave, naći i zaposlenje.

Osnovna ideja Kriteriona je da pruži priliku studentima da pronađu zaposlenje dok studiraju. To nam je u fokusu i do sada je kroz Kriterion prošao zaista veliki broj mladih ljudi koji su ovdje stekli svoja prva radna iskustva. Pokušavamo da se fokusiramo upravo da što više njih, kroz konkurse, dobije zaposlenje ovdje i zato se naša ekipa uvijek smjenjuje, po generacijama., objašnjava nam nova izvršna direktorica Vanja Lazić.

Kriterion je u protekloj godini prikazao preko 100 filmskih naslova, a u njemu su svoje programe priredili SOS dizajn festival, Pravo ljudski, Dani arhitekture i brojni drugi, a počelo se i sa održavanjem Dana poezije.

Bilo je zaista lijepo vidjeti da i starije generacije mogu pronaći nešto za sebe ovdje, a uz to se prisjetiti i svojih mlađih dana, kada su ovdje, u kinu Tesla, gledali filmove. Jedan naš posjetilac je čak i prodavao i ulaznice u kinu Tesla, govori Lazić.

A kako je u pitanju rođendan, tako su u Kriterionu jučer priredili i svečani koktel za sve goste i prijatelje, dok je večeras s početkom u 22 sata planiran DJ party. Utjecaj Kriteriona na kulturnu scenu grada su čak izučavali i studenti iz SAD-a, kako nam je rekla Selma Mujagić, PR i koordinator dešavanja u Kriterionu.

Da, oni su proveli sa nama 15 dana i javili su nam se iz Amerike – kazali su da je njihov projekt odlično primljen. U stvari, toliko je to dobro prošlo a ubrzo očekujemo i studente iz Austrije koji će raditi sličan projekt, kaže Mujagić.

Bitan je rad

A vjerovatno i najbolja stvar u kulturnoj ruini koja se zove BiH, gdje je mega popularno iskati novac a ne truditi se zaraditi ga svojim rukama, opet dolazi od ovih mladih i poduzetnih ljudi. Sve svoje programe finansiraju potpuno sami.

Mi ne dobivamo nikakav budžetski novac i kod nas je na snazi samofinansiranje. Sve što zaradimo, ulažemo u naredne projekte i tako funkcionišemo. Jedina sredstva koja su nam obećana prije par godina, namijenjena renoviranju prostora, bila su od Grada Sarajeva, a i ona još nisu uplaćena, objašnjava nova direktorica, bez imalo ljutnje.

Očito su shvatili ono što mnogi ne žele da shvate – bitno je raditi i boriti se da nam bude bolje. Kriterion to najbolje pokazuje, i kamo sreće kada bi i neke veće, grandioznije pa i na papire bitnije institucije slijedile njihov primjer.

piše: Nisad Selimović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *