Lačni Franz u Sarajevu

U petak, 17. aprila 2015. godine, sarajevski klub Cinemas će pohoditi jedna od najznačajnijih rock-grupa na ovim prostorima – Lačni Franz, na čelu sa sjajnim Zoranom Predinom.

Lačni Franz u 21. vijeku
Lačni Franz u 21. vijeku

Lačni Franz je dolazi iz Maribora, gdje je osnovan u junu 1979. godine. Naziv benda – gladni Franz – jeste paralela na osobu iz knjige “Kvaka 22”, Hungry Joea i njegovu glad za rock muzikom. Iako članovi Lačnog Franza sebe smatraju lokalnim sastavom iz provincijskog grada, njihov značaj uverliko nadilazi takvu skromnost, zahvaljujući ponajviše vođi i frontmenu Zoranu Predinu, koji je pise sjajne tekstove u rasponu od uznemiravajućih balada, preko ljubavnih pjesama, pa do pjesama sa socijalnom i političkom tematikom. Pjesme Lačnog Franza su ispunjene autoironijom, čak i kada pjevaju o mračnim temama.

Lačni Franz: Naj ti poljub nariše ustnice (1986)

Okosnicu originalnog sastava su činili pjevač i tekstopisac Zoran Predin i gitarista Oto Rimele. Najuspješniji period u radu sastava bio je krajem 1980-ih, kada objavljuju albume Ikebana, Adijo pamet, Ne mi dihat za ovratnik i Na svoji strani, koji je posljednji album objavljen u originalnom sastavu. Lačni Franz je prekinuo s radom 1997. godine, a Zoran Predin nastavlja solo-karijeru i dalje pjevajući hitove Lačnog Franza: Praslovan, Bog nima telefona, Vaterpolist, Ne mi dihat za ovratnik, Čakaj me, te Naj ti poljub nariše ustnice, koje su postale dio njegovog koncertnog repertoara.

Lačni Franz: Čakaj me (Live Štuk Maribor 1994)

Do kratkog ujedinjenja grupe dolazi u zimu 2005. godine, kada održavaju seriju koncerata u Sloveniji, Beogradu i Zagrebu. Danas, osim Predina, grupu čine mladi ljudi, a kako sve to zvuci saznajte u petak, 17. aprila 2015. godine, od 22 sata, u sarajevskom klubu Cinemas.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *