Mario Batković, Sikter i Edo Maajka u utorak ispred Historijskog muzeja

Povodom dvadeset godina švajcarskog programa saradnje u Bosni u Hercegovini, u srijedu, 1. juna 2016. godine od 20 sati, na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine će biti održan zajednički koncert Maria Batkovića, grupe Sikter i Ede Maajke.

20 godina švajcarskog programa saradnje u Bosni u Hercegovini,
20 godina švajcarskog programa saradnje u Bosni u Hercegovini,

Mario Batković

Mario Batković
Mario Batković

Već nekoliko godina Mario Batković radi kao kompozitor, tekstopisac i izvođač u različitim formacijama i projektima. Bilo da radi s bendom ili filmsku muziku Mario redovno traga za najvišim nivoom izvedbe. Tokom godina je izgradio prepoznatljivi zvuk koji se jasno izdvaja u njegovim raznolikim radovima. Ali, Mario Batković je prije svega harmonikaš. U svim svojim projektima potencira ovaj instrument, ponekad i teško shvatljiv široj publici. Vidi svoju misiju u poboljšanju mogućnosti koje nudi njegov instrument, u komunikaciji zvuka sa ljudima. Batković ne traga za uspjehom na muzičkoj sceni, zapravo traga za slobodom, muzičkim kvalitetom i najvišom razinom umjetničke autentičnosti.
Sikter

Sikter, 2014
Sikter, 2014

Sikter je sarajevski bend oformljen 1990. godine. TOkom svog postojanja prolazili su različite faze i muzičke stilove. Sikter svira kompinaciju soula, funka i rock’n’rolla. Njihovi koncerti su multimedijalni performansi upotpunjeni video projekcijama sarajevskih umjetnika. Važe za prvi bosanskohercegovački bend koji se pojavio na nekada popularnoj muzičkoj stanici MTV, kada su se 1994. godine predstavili svojim video-spotom za pjesmu Pain In Brain. U julu 1995. godine, zajedno sa Vascom Rossijem, sviraju ‘Rock Sotto L’Assedio’ na milanskom stadionu San Siro. Naredne godine prate Rossija tokom njegove turneje. Godine 1997. otvaraju kultni koncert svjetske rock-atrakcije U2 na koševskom stadionu u Sarajevu. Iste godine nastupaju zajedno sa Bonom and Jovanottijem na otvaranju Pavarotti Music Centre u Mostaru.
Edo Maajka

Edo Maajka, 2014
Edo Maajka, 2014

Edin Osmić, poznatiji pod imenom Edo Maajka, rođen je 22. decembra 1978. godine u Brčkom. Kao izbjeglica je 1992. godine stigao u Hrvatsku gdje je završio srednju strojarsku školu, nakon čega se vraća u Bosnu i Hercegovinu da bi studirao strojarstvo i kriminalistiku u Tuzli, gdje upoznaje ekipu i postaje jedan od dva MC-ja mladog HC benda Discord (kasnije Defence). Nakon godinu dana Edo napušta fakultet, vraća se u Zagreb i radi sve i svašta, usput praveći prve demo-snimke za pjesme Minimalni rizik i Mahir i Alma, koje postaju hitovi zagrebačke demo-scene na emisiji radija 101 Demo Blackout. Usljedila je blještava karijera tokom koje se okušao i u pravljenju filmske muzike.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *