Maturanti Druge gimnazije bez ‘Velikog zvona’

Maturantima Druge gimnazije pored ignorisanja njihovih prava upućene prijetnje da bi mogli imati problema sa nastavkom školovanja.

Druga gimnazija Sarajevo

Opće je poznata stvar da je tradicija ne samo Druge gimnazije Sarajevo već i mnogih sarajevskih škola da maturanti svoje zadnje dane provedu u ugodnoj atmosferi pozdravljajući se sa profesorima i prijateljima, istovremeno slaveći i tugujući za najljepšim periodom svog života.

Svaka generacija obilježi taj dan na svoj način koji se kasnije prepričava i pamti. Međutim, kao i mnoge stvari u ovoj školi, radost zadnjeg dana njenim maturantima je uskraćena.

Naime, direktorica je 30. aprila 2013. godine, učenike četvrtih razreda iznenada i bez najave obavijestila da se škola završava tri dana ranije. Samim tim je takozvano ‘Veliko zvono’ uskraćeno. Maturanti, zatečeni situacijom, ostali su bez prilike da se zajednički pozdrave sa profesorima koji su im četiri godine predavali, kao i sa svojim drugarima koji radi praznika ili ranije završene nastave nisu bili prisutni. I umjesto već dugo planirane proslave ‘Velikog zvona’, maturanti su naprečac ‘istjerani’ iz škole, koja je nakon njihovog izlaska za njih zauvijek zaključala vrata.

Pobunivši se i najavivši da će maturanti ipak održati svoju tradiciju (sa pojašnjenjem da neće praviti bilo kakve ekscese i da će događaj biti na nivou koji im priliči) i doći pred Drugu gimnaziju naredne sedmice, rečeno nam je da će nas čekati policija. I ne samo to. Uprava škole se čak umiješala i u privatnost učenika, koji su svoje nezadovoljstvo izrazili na popoularnoj društvenoj mreži ‘Facebook’ (na svojim privatnim profilima), prijeteći da će im sniziti vladanje, zbog ‘nedoličnih’ komentara upućenih ovoj obrazovnoj ustanovi.

Postavljamo pitanje, čega se to plaši Uprava škole? Zbog čega se prekida tradicija Druge gimnazije? Da li ih je strah da će maturanti u naletu mladalačkog zanosa iznjeti i svoje nezadovoljstvo ovom školom? Ako bi ih pustili da govore maturanti bi imali vjerovatno dosta toga da kažu, a dugočuvano nezadovoljstavo se ne bi skoro završilo.

Kažu da istina najviše boli, a uskraćivanje ‘Velikog zvona’ i raznoraznih parola koje su se, po pretpostavci uprave, mogle naći na eventualnim transparentima, škola i njeni zaposlenici samo su potvrdili razloge nezadovoljstva učenika i svoje nepovjerenje u generaciju koju su odškolovali.

Najavljivanjem dolaska policije Uprava je na najgori mogući način deklarisala ovu generaciju kao ‘divljake i neobuzdanu masu koja kao da će izvršiti invaziju na školu pa su potrebne mjere opreza da je spase od mogućeg uništenja!’.

Ovakvim postupcima oni potvrđuju koliko je mala briga obrazovnih ustanova prema mladim ljudima koji predstavljaju neku ‘svijetliju budućnost’ za ovu zemlju. Potvrdili su činjenicu da se boje šačice mladih ljudi, koja će ih od danas umjesto u najljepšem sjećanju još dugo spominjati s gorčinom i gađenjem u glasu.

Na žalost rijetkih profesora koji su zaslužili poštovanje mladih ljudi, odnos uprave prema nama baca sjenu na sve lijepe trenutke. Maturanti ostaju bez prva žalbe i bez objašnjenja. Da li se ovakvim načinom naši mladi ljudi od ‘malih nogu’ uče da šute i trpe sve što im se dešava, da im se uskraćuju najljepši momenti?

Despotski sistem vlada očigledno u svim institucijama i zato blago zemlji koja ima omladinu, koju uče da šute dok ih se gazi i sa bijesom u očima i dalje prihvataju sve nepravde. Uvijek slušamo istu priču kako su prije bila bolja vremena i bolji život. Ali ko je stvorio ova vremena u kojim danas živimo? Mi sigurno nismo.

Vaša ‘elita’

Pismo je objavljeno na molbu razočaranih maturanata Druge gimnazije Sarajevo, uz molbu da budu potpisani kao ‘grupa anonimnih učenika generacije 2009/2013’, barem dok u ruke ne dobiju završna svjedočanstva, jer su već doživjeli prijetnje koje bi mogle negativno uticati na njihovo dalje školovanje.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Maturanti Druge gimnazije bez ‘Velikog zvona’”

  1. Nevjerovatno ! Katastrofa ! Ne mogu da vjerujem da neko, ko je između ostalog i vaspitač,može generaciju učenika dekarisati kao “divljake i neobuzdanu masu koja kao da će izvršiti invaziju na školu pa su potrebne mjere opreza da je spase od mogućeg uništenja!’.
    Ovim su u potpunosti priznali da ne znaju raditi svoj posao, da su tu zalutali…Sačuvaj me Bože ko nam edukuje djecu….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *