Medalja slavnih za inovatora iz Sarajeva

Inovacije članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine na 11. međunarodnoj izložbi inovacija ‘Arka’, održanoj u Zagrebu, nagrađene su sa tri medalje organizatora i jednom specijalnom nagradom ‘Medaljom slavnih’ Svjetske federacije inovatorskih organizacija – IFIA.

Inovator je nadarena osoba koja primjenom inventivnog pristupa rješavanju problema stvara inovaciju

Inovaciju sarajevskog stomatologa Nedžada Muftića, među 159 inovacija iz deset zemalja, odabrao je predsjednik IFIA-e András Vedres. Riječ je o implantu od dentalnog cimenta, koji se ugrađuje u zubnu šupljinu, te o specijalnim iglama, pomoću kojih se u implantu izrađuju kanali koji produžavaju prirodne zubne kanale za visinu implanta, a na taj način zubaru je olakšan pristup uskim kanalima i rad na liječenju zubnog korijena.

Zdravko Bosnić iz Banje Luke je nagrađen zlatnom medaljom za inovaciju ‘kvadratura kruga’, a radi se o turbini sa beskrajnom trakom postavljenom na tri osovine, koje geometrijski predstavljaju vrhove pravougaonog trokuta. Na traci se, uz lopatice, nalaze i posude koje zahvataju vodu i podižu je na visinu s koje se voda može slobodnim padom odvoditi na oranice ili se akumulirati u iskopanom jezeru ili bazenu.

Srebrenu medalju dobila je Meliha Klopić iz Cazina za pastu za depiliranje, za koju je prije nekoliko dana dobila i prvu nagradu Delegacije Evropske unije u BiH na konkursu za inovacije mladih. Pasta se sastoji od 11 prirodnih elemenata, ljekovitih i vrlo učinkovitih u bezbolnom otklanjanju dlačica.

Bronzanu medalju dobio je bugojanski veterinar Sanel Alagić za sondu pomoću koje se jednostavno i brzo izvlače zaglavljeni predmeti u jednjaku velikih i malih preživara.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *