MESS broj 53

Iz regiona jedna od najzanimljivijih predstava će biti ‘Galeb’ Tonija Janežića u produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, koji traje skoro sedam sati i koja je specifična i po tome što scenografski cijelo pozorište igra u predstavi.

Festival MESS
Festival MESS

U deset festivalskih dana i noći publika će vidjeti 25 predstava iz 18 zemalja, a Festival će ugostiti oko 200 umjetnika i umjetnica. Biće održane i 3 radionice i 1 master-class za koji su već otvoreni pozivi za prijavu.

‘Zadržali smo obim Festivala uprkos smanjenim budžetskim sredstvima za ukupno 75% u odnosu na prije šest godina, a sadržajno smo se vratili počecima Festivala jer ćemo ove godine vidjeti predstave komornijeg, intimnijeg tipa.’, najavio je Dino Mustafić, direktor Festivala predstavljajući program ovogodišnjeg MESS-a.

Prema odluci selektora Matka Botića, bh. predstave u zvaničnom programu Festivala su ‘Koncert ptica‘ Aleša Kurta u produkciji Kamernog teatra 55 te dvije predstave koje zbog festivalskih pravila neće biti u konkurenciji za najbolju predstavu i režiju, a riječ je o predstavama u režiji Selme Spahić ‘Grebanje ili kako se ubila moja baka‘ u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i SARTR-ova ‘Tajna džema od malina‘.

Dino Mustafić, MESS
Dino Mustafić, direktor festivala MESS
Wim Vandekeybus upotpuniće lepezu najboljih koreografa na svijetu koji su bili gosti Festivala, a njegova predstava ‘Booty Looting’ bavi se fotografijom kao sredstvom pomoću kojeg se govori o sjećanju, dok će iz Francuske gostovati predstava ‘Divine’ (Božanstvena) u režiji Daniela Larrieu-a koja je nastala iz želje koreografa i rediteljice da tijelom plesača ožive odlomke prvog Genetovog romana ‘Gospa od cvijeća’: ‘Siguran sam da će publiku fascinirati energijom, snagom, oštrinom i specifičnom teatarskom komunikacijom predstava Angelice Liddell, ovogodišnje dobitnice Zlatnog lava u Veneciji.’, najavio je Mustafić.

Iz Latinske Amerike ove godine na MESS dolazi zanimljivi bolivijski ‘Hamlet’, dok će se kolumbijska predstava igrati na tri lokacije i predstavit će disfunkcionalnost porodice kroz goruće društvene probleme Latinske Amerike – kriminal, drogu i siromaštvo.

Predstava koja najviše korespondira sa centralnom temom Festivala je ‘Tomorrow’s Parties’ iz Velike Britanije i postavlja pitanja – imamo li pravo da budemo sretni, koliko smo sretni, koliko je nada iščezla iz naših zivota i da li je možemo uhvatiti.

Festival će zatvoriti predstava odličnog Christopha Marthallera, koji se ovaj put sarajevskoj publici predstavlja pričom o ljubavnoj uniji i ljudskim preobražajima koji se događaju za vrijeme sna.

Iz regiona jedna od najzanimljivijih predstava će biti ‘Galeb’ Tonija Janežića u produkciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, koji traje skoro sedam sati i koja je specifična i po tome što scenografski cijelo pozorište igra u predstavi.

Jasna Diklić, Juventa
Jasna Diklić, umjetnička direktorica Juventa festa
Zagrebačko kazalište mladih dolazi sa predstavom ‘Žuta crta’ u režiji Ivice Buljana i bavi se pitanjima slobode odabira i svojevrsna je predstava koja upozorava.

Njegujući edukativni karakter festivala, MESS je ove godine partner 1. Internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventa fest, koji će se održati od 17. do 21. septembra u Sarajevu. Podsjećajući da su gosti MESS-a uvijek fascinirani mladom publikom koju ovaj festival privlači, Mustafić je naglasio da je to dokaz da su festivali međunarodnog karaktera značajan segment sveukupnog obrazovanja mladih ljudi: Juventa fest se obraća pozorišnoj publici koja će biti odnjegovana, scenski zainteresirana, a nadam se da će sam festival biti dio našeg festivalskog kalendara, kao mali uvod u naš najstariji festival MESS.’, poručio je Mustafić.

Glumica Jasna Diklić, kao umjetnička direktorica Juventa festa, ističe da je izuzetno uzbuđena što je jedna tako plemenita ideja doživjela svoju realizaciju te je najavila da će ovaj festival ugostiti 120 srednjoškolaca i srednjoškolki iz 6 zemalja, a publici će se predstaviti sa 8 teatarskih ostvarenja. Najbolja predstava će direktno biti izvedena u programu MESS OFF.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *