Ministar navija za Želju

“Da stavke Ministarstva kulture i sporta u 2008. godini, kada je Kanton imao budžet od 849 miliona maraka, nisu doživjele pad za 30 posto, mi sad ne bismo razgovarali o problemima finansiranja kulturnih institucija ni sportskih klubova.”, kaže Ivica Šarić, resorni ministar.

Ivica Šarić
Ivica Šarić
“Da je tada budžet Ministarstva ostao na nivou od 36 miliona, sve bi bilo drugačije. Prije protesnog pisma kulturnih djelatnika i sportski radnici su održali sastanak u Općini Centar, kako bi reagovali na stavke u nacrtu ovogodišnjeg budžeta. Napominjem da sam ja tražio da ovogodišnji budžet Ministarstva iznosi 43 miliona KM, ali da smo ga morali svesti na 25.957.700 maraka”, ističe ministar Šarić.

Prema Šarićevim riječima, pogrešno je tumačenje da on kao kulturni djelatnik navija za bilo koga kada je kreiranje budžeta u pitanju.

“Navijam za Želju. Ali to ne znači da je taj klub dobio veći iznos novca od Bosne ili Sarajeva. Mene su u prethodnom mandatu zvali da budem u upravi FK Sarajevo. Kada su im rekli čiji sam navijač, jedan od čelnika Sarajeva je rekao da je to nemoguće jer stalno dolazim na njihove utakmice”, napominje Šarić, te dodaje kako ovogodišnja stavka za vrhunski sport u budžetu iznosi 1,5 miliona maraka.

Sa druge strane, Šarić podsjeća kako se pod kulturu ne mogu svesti samo pozorišta, koja se nalaze na budžetu Kantona.

“Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a mogao bi biti na budžetu nekog drugog ministarstva, ali je kod nas. Isto tako i biblioteke i Historijski arhiv, koji pružaju usluge svim građanima, učenicima, studentima… Pominje se East West centar koji nije na budžetu Kantona i koji uspješno radi, ali malo ljudi zna da su oni od federalne Vlade dobili 400.000 KM. Sa druge strane, budžet našeg ministarstva je ujedno iznos koji recimo Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba ima na raspolaganju tokom godine, uz sve donacije i sponzore”, naglašava ministar Šarić.

oslobođenje

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *