Muzika na žici po sedmi put dolazi u oktobru

Plakat za sedmo izdanje festivala Muzika na žici (Anur Hadžiomerspahić)
Plakat za sedmo izdanje festivala Muzika na žici (Anur Hadžiomerspahić)

Sedmi festival Muzika na žici biće otvoren 11. oktobra 2017. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu, nastupom Sarajevske filharmonije uz brojne međunarodne soliste i solistkinje. Cjelokupna manifestacija, kako je i najavljeno prethodne godine, biće u znaku obilježavanja stogodišnjice od rođenja Avde Smailovića, čuvenog bosanskohercegovačkog kompozitora.

Ovogodišnje festivalsko izdanje koje će nakon otvaranja biti nastavljeno na sceni Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pratiće i simpozij o životu i radu Avde Smailovića, a festival će se realizovati uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, podršku ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini te niza drugih domaćih i međunarodnih institucija.

Predstavljen je i festivalski plakat koji, kao i obično, potpisuje Anur Hadžiomerspahić i agencija Ideologija. Krošnje sa prošlogodišnjeg stabla jabuke, što je bio vizuelni identitet festivala, u predstojećem izdanju Muzike na žici dodatno će se razgranati, te ćemo osim bioloških potomaka Avde Smailovića na sceni Oružanih snaga BiH imati priliku vidjeti brojne muzičare i muzičarke na koje je njegov rad i rad muzičke porodice Smailović imao veliki uticaj.

Violeta Smailović-Huart, umjetnička direktorica festivala Muzika na žici

Zahvaljujući vlastitoj poziciji u svijetu muzičke umjetnosti, Violeta Smailović- Huart već sedam godina u Sarajevo dovodi neke od najznačajnijih umjetnika i umjetnica današnjice, stvarajući čaroliju pod nazivom Muzika na žici, festival koji nam omogućava putovanje kroz djela velikih majstora klasičnog repertoara u izvedbi vrhunskih majstora na žičanim instrumentima. Festival je nastao iz želje da gradu u kom je rođena i odrasla podari nesvakidašnji muzički ugođaju, u okolnostima svakako osiromašene ponude klasične ili umjetničke muzike.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *