Najavljeno povećanje cijena vode

Iz godine u godinu padala je količina proizvedene i dostavljene vode, iz godine u godinu se nije ulagalo u opremu i održavanje nego u plaće zaposlenih.

Najavljena ‘korekcija cijena’ vode u Sarajevu

Na području grada Sarajeva postoji veliki broj izvora pitke vode. Procjenjuje se da Sarajevo ima oko 1.380 vrela i izvora. I pored toga, u Sarajevu se već dugo vremena isključuje voda u noćnim satima, što stanovnici ovog grada smatraju velikim bezobrazlukom KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’.

Uprava ovog preduzeća, ali i političari se prave ludi, pa je tako ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović nedavno rekao i ostao živ: ‘Snabdijevanje građana vodom i odvodnjom je uredno.’

Gubici vode u mreži je u Sarajevu odavno u rangu afričkih zemalja.

Ministar Petrović staje na stranu KJKP ‘Vodovod i kanalizacija’ braneći ih kako imaju izuzetno velikih finansijskih problema, prije svega zbog neekonomskih cijena(?): ‘Cijene ne pokrivaju ni materijalne troškove, ni električnu energiju, a ni plate. U tom smislu je Ministarstvo dalo prijedlog Vladi KS-a za korekciju cijena na bazi tri kategorije potrošača. Očekujem da i premijer Suad Zeljković i Vlada KS-a vrlo brzo zauzmu stav, tako da bi izvršili i finansijsku konsolidaciju preduzeća.’

Konstantni pad isporuke vode praćen je konstantnim rastom plaća u KJKP Vodovod i Kanalizacija.

Poznato je da se zbog očajnog stanja vodovodne mreže na području grada gubi i po 70 posto vode. Građani smatraju da, za razliku od GRAS-a, koji to čini javno, u Vodovodu štrajkuju tajno, pod maskom redukcija: ‘Kome nije jasno otkud navodni finansijski problemi u tom javnom preduzeću neka shvati da su tamo plate rukovodilaca odavno među najvišim u javnom sektoru. Iako su u više navrata dobijali sredstva, nikad nisu imali ozbiljna ulaganja u opravku vodovodno-kanalizacione mreže.’.

U Pragu, koji broji više od milion stanovnika je jednak broj zaposlenih u vodovodu i kanalizaciji kao i u Sarajevu koje ima manje od od pola miliona stanovnika.

Kantonalni ministar Petrović je pokušao pojasniti: ‘ViK izuzetno puno zavisi od budžeta KS-a, a punjenje budžeta je loše. Sve je međusobno povezano, ali tvrdim kako nema govora ni o kakvom štrajku u Vodovodu i kanalizaciji. Riječ je o finansijskim sredstvima koja nedostaju kako bi se sanirali svi gubici i uspostavilo normalno snabdijevanje Sarajlija vodom.’

Prosječna plata u VIK-u iznosi 1.447 KM neto dok je prosječna neto plata u bh entitetu Federacija BiH 820 KM.

Koristeći za analizu službene izvještaje o poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća ‘Vodovod i kanalizacija’, lako je zaključiti da je stagnacija i propadanje te, za život građana esencijalne službe, provedena planski i sa predumišljajem. Iz godine u godinu padala je količina proizvedene i dostavljene vode, iz godine u godinu se nije ulagalo u opremu i održavanje nego u plaće zaposlenih. Tako je u periodu od 2000. do 2010. godine isporuka vode pala sa 32 na 26 miliona kubika vode, a troškovi plaća su porasli sa 13 na 26 miliona KM godišnje.

Zašto je uprava preduzeća KJKP Vodovod i kanalizacija, iako je znala da su štete na vodovodnoj mreži svakim danom sve veće, umjesto ulaganja dijela raspoloživih sredstava u održavanje mreže, povećala plate za 100%?

Vodovodi su tako kompleksni sistemi da je nemoguće izbjeći gubitke u mreži. Ali i u toj kategoriji podaci su porazni. Njemačka i Danska imaju gubitke do 10%, većina evropskih zemalja drži se preporuke Svjetske banke po kojoj se gubici vode moraju držati ispod 25%. Gubici vode u Sarajevu kreću se između 70% i 80%.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *