Narodno pozorište: Don Pasquale

Don Pasquale je komična opera u 3 čina. Libreto je sastavljen prema tekstu ranije opere S. Cammaranoa. Praizvedba se desila u Parizu, 3. januara 1843. godine.

Don Pasquale, Narodno pozorište Sarajevo

Don Pasquale, najzrelije i muzički najizvornije djelo Gaetana Donizettija, briljantna je komična opera reljefno ocrtanih karaktera i spretno razvijenih situacija. Osim što je južnjački poletna i puna temperamenta, te neobično bogata melodičkom invencijom, muzika u Don Pasqualeu je duboko saživljena s tekstom i likovima; opera obiluje izvrsnim muzičkim tačkama, među kojima se ističe velika koketna arija i duet Norine s Malatestom, arija tenora, te briozni zbor ukućana u posljednjem činu.

Prvi čin: Radnja se odvija u Rimu, krajem 18. stoljeća. Bogati stari neženja Don Pasquale odlučio se oženiti, iako njegov siromašni nećak Ernesto čeka stričevo nasljedstvo da bi mogao vjenčati lijepu Norinu. Don Pasquale zatražio je pomoć doktora Malateste, koji ustvari želi pomoći Ernestu. Malatesta pridobije za svoj plan Norinu: predstavit će je starcu kao svoju sestru i sklopiti između njih lažni vjenčani ugovor. Njen je zadatak da bračnim terorom odvrati Don Pasqualea od pomisli na brak.

Drugi čin: Pasquale se odmah zagrijao za skromnu djevojku, koju mu je Malatesta predložio kao vjerenicu i odlučio da potpiše ženidbeni ugovor. Ne znajući za zavjeru, potpisuje ga i Ernesto, uvjeren da su ga vjerenica i prijatelji izdali. No tada saznaje za njihov plan; i zaista, tek što se potpis osušio, Norina se od skromne djevojke pretvara u kućnog tiranina: Don Pasquale treba odmah za nju prirediti bogatu svečanost! Nesretni starac prekasno shvaća u šta je upao.

Treći čin: Izdaci mlade žene doveli su Don Pasqualea do očaja, to više, što ona uopšte ne želi da se s njim druži. Kad joj on to prigovori, ona mu uzvraća vrućim šamarom i podmeće mu pismo iz kojega starac saznaje da ga žena vara s njegovim vlastitim nećakom. Ljutit želi da ih iznenadi na ljubavnom sastanku, ali se iznenadi kad sazna da je brak bio samo prividan. Sretan zbog takvog ishoda, Don Pasquale rado pristaje na brak Ernesta i Norine, izliječen potpuno od svojih ženidbenih namjera.

Autor: Gaetano Donizetti
Reditelj: Ognian Draganoff
Dirigent: Dario Vučić
Scenografkinja: Marijela Margeta-Hašimbegović
Kostimografkinja: Vanja Popović
Šef hora: Daniel Žontar

Lica:
DON PASQUALE – – – Denis Isaković
DOKTOR MALATESTA – – – Marko Kalajanović
ERNESTO (nećak Don Pasqualea) – – – Amir Saračević
NORINA – – – Aida Čorbadžić
NOTAR – – – Leonardo Šarić
Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo
Sarajevska filharmonija

Don Pasquale – – – Denis Isaković / Plamen Bejkov
Doktor Malatesta – – – Armando Puklavec
Ernesto, nećak Don Pasqualea – – – Nikša Radovanović / Saša Petrović
Norina – – – Aida Čorbadžić / Melisa Hajrulahović
Notar – – – Leonardo Šarić / Ivan Šarić

Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo
Sarajevska filharmonija

Kad je Don Pasquale na repertoaru? »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *