Narodno pozorište: Građanin plemić

Premijera ovog komada održana je 1670. godine u pariskom dvorcu ‘Chambod’.

Građanin plemić, Narodno pozorište Sarajevo

Građanin plemić je djelo koje na izuzetno duhovit način govori o mahnitoj želji bogatog skorojevića za uspjehom u društvu, uvjerenog kako se novcem sve može kupiti, od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog statusa.

Veliki francuski komediograf Jean-Baptiste Poquelin Moliere (1622-1673) djelovao je i kao direktor pozorišne trupe, reditelj i glumac. Rođen je u Parizu. Kao mladić od 22 godine pojavljuje se pod umjetničkim imenom Moliere. Školovao se u Clermontu i Orleansu. Studij prava napustio je 1643., kada je sa porodicom Bejart osnovao pozorišnu skupinu Slavno pozorište (L’Illustre Theatre). Trupa djeluje u Lyonu, Avignonu, Grenobleu, Rouenu, a 1658. dolaze u Pariz, gdje već sljedeće godine izvode Smiješne precioze prvi značajniji Moliereov komad. Poslije ovog uspjeha počinje pravi stvaralački period u Moliereovom životu. Sa trupom dolazi pod zaštitu dvora i uistinu postaje kraljevski komediograf. U kraljevskoj palači pozorišna skupina ostaje sve do Moliereove smrti koja se desila za vrijeme izvedbe njegove komedije Umišljeni bolesnik. Ovaj veliki majstor smijeha, umirao je podsmijevajući se ljudskoj gluposti, predrasudama, ljekarima, bolesti, pa čak i samoj smrti. Škola za žene, Tvrdica, Don Juan, Mizantrop, Tartif, Građanin plemić, Učene žene, Umišljeni bolesnik… samo su neke u nizu komedija koje i danas, nakon četiri vijeka, izazivaju salve smijeha na scenama mnogih svjetskih tetara.

Reditelj Lary Zappia je diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mijača i docenta Egona Savina. Magistrirao na Universitetu u Calgaryu (Kanada). Radi profesionalno od 1989. Djeluje kao slobodni umjetnik. Dosad je uprizorio pedesetak različitih projekata (opere, mjuzikle, drame, komedije, vodvilje) u velikim, nacionalnim kazalištima, ali i u izvaninstitucionalnim grupama Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Litve, Italije i Kanade. Suosnivač je riječkog HKD Teatra (sa glumcem Nenadom Šegvićem), te dobitnik niza profesionalnih i sveučilišnih nagrada i stipendija. Osim kazališnom režijom, bavi se znanstvenim i pedagoškim radom, te prevoditeljstvom. Između ostalog režirao djela Brechta, Čehova, Goldonija, Shakespearea, Euripida, Bonda, Williamsa, Becketta, Ionesca, Buchnera, Bresana, Stopparda, Frischa, Marinkovića, Sterije, Stefanovskog, te Pergolesija, Verdija, Rossinija, Puccinija…

Režija: Larry Zappia
Scenografija: Vesna Štrbac
Kostimografija: Vanja Popović

Igraju:
Mirvad Kurić,
Minka Muftić,
Slaven Vidak,
Ermin Sijamija,
Sanela Pepeljak,
Amra Kapidžić,
Riad Ljutović,
Izudin Bajrović,
Aleksandar Seksan,
Amina Begović,
Aldin Omerović,
Belma Salkunić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *