Narodno pozorište: Mortal kombajn

Savremeni tekst poznatog poljskog pisca Pawela Sale govori o postkomunističkoj, tranzicijskoj zemlji u jednom svojevrsnom hiperrealizmu.

Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo
Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo

Tekst je veoma aktuelan u našem kontekstu, otvarajući teme porodice, siromaštva, vjerskog fanatizma, uličnog nasilja, ideologije rulje i gomile.

Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo
Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo

Ovo je priča o ljudima koje je bez prava na vlastiti izbor ovo ‘naše’ vrijeme otjeralo na marginu društva, u eroziju morala, na rubove egzistencije. Zatekla ih je smjena civilizacija, procijep između dvaju milenija koji treba preskočiti (ili jednostavno kupiti kartu za vlak koji tamo vozi – a to mogu samo oni koji su na vrijeme vjeru u ideale zamijenili religijom suvremenosti: vjerom u novac). Zatim su Salini junaci kad su stigli na našu pozornicu dobili još i iskustvo rata, a stigla ih je i geopolitička kazna tranzicije. U tom kaotičnom vrenju promjena samo se promjena, smjena generacija nije dogodila. Ova je naprosto preskočena, zagubljena negdje u povijesti i okolnostima koje je bez milosti determiniraju.

NPS

Lažna obećanja ‘sretnije budućnosti’ i ‘boljeg sutra’ koje svaki put izmakne, postavilo je i ostavilo naše junake (ulice), majstore preživljavanja u ovome ‘danas’ koje i te kako dobro prepoznajemo. Ideali su za njih prošlost, a društvo je pojedincu dokinulo pravo na Utopiju. I otvorilo time prostor u kojem im se zagubio Identitet. Nude se tek surogat identiteti koji u rukama onih koji su se ‘snašli’ u promjenama postaju nepogrešivo sredstvo manipulacije. Upravo potraga i potreba za ponovnim uspostavljanjem stvarnog Identiteta određuje nespretno i nesretno djelovanje junaka predstave ‘Mortal kombajn’.

Režija: Dino Mustafić

Lica:
PAKO – Ermin Sijamija
OTAC PACOV – Josip Pejaković
EMILKA – Ejla Bavčić-Tarakčija
LALA – Alen Muratović
MAJKA – Hasija Borić
YOMAN – Miraj Grbić
KICIOR – Slaven Vidak
MAPET – Adnan Hasković
FRENDZEL – Aldin Omerović
LETKI – Vedran Đekić
POLICAJAC I – Damir Kustura
POLICAJAC II – Edhem Husić
MUZIČAR – BUBNJEVI – Nedim Zlatar
MUZIČAR – GITARA – Elvir Salčinović

Termini:
26. decembar 2012 @ 19:30h
Mjesto: Narodno pozorište Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Narodno pozorište: Mortal kombajn”

  1. Prva predstava koja mi je naterala suza na oci,savrsena je!!Od pocetka do samoga kraja glumci su ostali u svojim likovima,sto je za svku pohvalu…nadam se da cu imati priliku da jos koji put pogledam predstavu…pozdrav iz Srbije!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.