Narodno pozorište: Mortal kombajn

Savremeni tekst poznatog poljskog pisca Pawela Sale govori o postkomunističkoj, tranzicijskoj zemlji u jednom svojevrsnom hiperrealizmu.

Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo
Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo

Tekst je veoma aktuelan u našem kontekstu, otvarajući teme porodice, siromaštva, vjerskog fanatizma, uličnog nasilja, ideologije rulje i gomile.

Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo
Mortal kombajn, Narodno pozorište Sarajevo

Ovo je priča o ljudima koje je bez prava na vlastiti izbor ovo ‘naše’ vrijeme otjeralo na marginu društva, u eroziju morala, na rubove egzistencije. Zatekla ih je smjena civilizacija, procijep između dvaju milenija koji treba preskočiti (ili jednostavno kupiti kartu za vlak koji tamo vozi – a to mogu samo oni koji su na vrijeme vjeru u ideale zamijenili religijom suvremenosti: vjerom u novac). Zatim su Salini junaci kad su stigli na našu pozornicu dobili još i iskustvo rata, a stigla ih je i geopolitička kazna tranzicije. U tom kaotičnom vrenju promjena samo se promjena, smjena generacija nije dogodila. Ova je naprosto preskočena, zagubljena negdje u povijesti i okolnostima koje je bez milosti determiniraju.

NPS

Lažna obećanja ‘sretnije budućnosti’ i ‘boljeg sutra’ koje svaki put izmakne, postavilo je i ostavilo naše junake (ulice), majstore preživljavanja u ovome ‘danas’ koje i te kako dobro prepoznajemo. Ideali su za njih prošlost, a društvo je pojedincu dokinulo pravo na Utopiju. I otvorilo time prostor u kojem im se zagubio Identitet. Nude se tek surogat identiteti koji u rukama onih koji su se ‘snašli’ u promjenama postaju nepogrešivo sredstvo manipulacije. Upravo potraga i potreba za ponovnim uspostavljanjem stvarnog Identiteta određuje nespretno i nesretno djelovanje junaka predstave ‘Mortal kombajn’.

Režija: Dino Mustafić

Lica:
PAKO – Ermin Sijamija
OTAC PACOV – Josip Pejaković
EMILKA – Ejla Bavčić-Tarakčija
LALA – Alen Muratović
MAJKA – Hasija Borić
YOMAN – Miraj Grbić
KICIOR – Slaven Vidak
MAPET – Adnan Hasković
FRENDZEL – Aldin Omerović
LETKI – Vedran Đekić
POLICAJAC I – Damir Kustura
POLICAJAC II – Edhem Husić
MUZIČAR – BUBNJEVI – Nedim Zlatar
MUZIČAR – GITARA – Elvir Salčinović

Termini:
26. decembar 2012 @ 19:30h
Mjesto: Narodno pozorište Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Narodno pozorište: Mortal kombajn”

  1. Prva predstava koja mi je naterala suza na oci,savrsena je!!Od pocetka do samoga kraja glumci su ostali u svojim likovima,sto je za svku pohvalu…nadam se da cu imati priliku da jos koji put pogledam predstavu…pozdrav iz Srbije!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *