Narodno pozorište: Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla

Zabava može biti ozbiljna i odgovorna – ponekad ozbiljnija i odgovornija od “ozbiljnih” pristupa. Haris Pašović i East West Centar se, u višestruko nagrađivanoj predstavi “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” obraćaju onome najboljem u nama – našem smislu za humor i našoj superiornoj osobini da se šalimo na vlastiti račun. U predstavi se uživo izvode pjesme beogradskog benda S.A.R.S

Humor se pokazao vitalnom osobinom našeg društva i u najtežim istorijskim periodima. Danas, kad smo suočeni sa nizom problema, naša predstava poziva heroje svih bosanskohercegovačkih šala – Muju, Sulju i Fatu – da iz njihovog ugla sagledamo našu stvarnost i razmotrimo neka rješenja. Privrženost publike Muji, Sulji i Fati u BiH i cijelom regionu i visok stepen identifikacije, izvrsna je mogućnost da se promijeni često depresivni pogled na BH stvarnost, i da sa više rekalsiranosti pronađemo načine građenja dobre budućnosti.

Mujo i Fata su mladi par koji prožvljava sve problem bh. stvarnosti. I smiješno i tužno, ali uvijek istinito, bh. realnost se nemilosrdno razotkriva pred njima i gledaocima. Mujo i Fata, kroz medjusobni dijalog i dijalog sa publikom silaze u samo “srce tame” – suštinske probleme u životu savremenih stanovnika BiH. Komične, a često crno-humorne scene, smjenjuju se sa izvrsnim songovima.

U predstavi se prikazuje i kratki lirski dokumentarni film o teškom životu običnih ljudi u BiH – radnika, rudara, učenika, domaćica i nezaposlenih. Svi oni se bukvalno bore za opstanak. Još jedan film je dio radnje predstave. To je je kratki igrani film “Jedan lijep film” snimljen prema pripovjetci Gulliaumea Appolinaira. To je fascinantna priča u prvom licu autora filma (Suljo) koji putem raznih mahinacija snima bizarne ekskluzivnih snimaka.

Glad za većom eksluzivnošću vodi njega i druge autore filma da izvrše stvarnu otmicu, prisile jednog običnog čovjeka na zločin, sve to snime i zatim prikažu. Javnost prihvata film sa velikim oduševljenjem, autori filma ne snose nikakve posljedice za ono što su učinili, nego se izuzetno obogate.

Iako je ova priča jednog od najvećih evropsikih pisaca prošlog stoljeća, napisana 1907. godine, ona djeluje kao da je napisana danas. Problem medijske manipulacije ovdje je obuhvaćen u njenoj suštini.

Mujo i Fata doživljavaju buđenje, osvještenje i transformaciju koja je utemeljena nada za izlazak iz krize.

Predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” potiče publiku na kritičko mišljenje. Na pametan i zabavan način, predstava ohrabruje samostalno mišljenje u vezi sa politikom, društvom, medijima, a prije svega slobodom. U našem vremenu u kojem informacija pogrešno zamjenjuje pojam znanja, a socijalni mediji daju iluziju o javnom angažmanu, naša predstava ohrabruje individualnost, autentičnost i zdrav razum.

Nekoliko izvrsnih bh. umjetnika i njihovih kolega iz Srbije i Hrvatske, udružilo je svoje snage u predstavi “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla.” Jedan simpatični čimpanza postao je u ovoj predstavi zaštitni znak današnje bh. stvarnosti. Enes Husenćehajić je kreirao plakat za predstavu, a Goran Lončarević najavni video. Irma Saje i Vanja Ciraj su autorice kostima, a Lada Maglajlić scenografije koja je zazidala pozornicu prema gledalištu.

Alen Alilović je snimatelj, a Goran Lončarević montažer kratkog dokumentarnog filma “Klovn” i kratkog igranog filma “Jedan lijep film” koji se prikazuju u predstavi. Autor i reditelj je Haris Pašović, a pomoćnik reditelja je Nermin Hamzagić. U predstavi učestvuju mladi bh. glumci predvođeni Sašom Handžićem i Džanom Džanić, U igranom filmskom dijelu glavnu ulogu igra Enes Salković. Pored njega igraju zenički glumci Mugdim Avdagić, Lana Delić, Hazim Begagić, Adis Mehanović, Miroljub Mijatović, Faketa Salihbegovć-Avdagić, Lana Zablocki-Džehverović i Anđela Ilić.

Koreografiju je uradila zagrebačka koreografkinja Tamara Curić. U predstavi se uživo izvode nove i stare pjesme beogradskog benda S.A.R.S. Predstave “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” je koprodukcije East West Centra Sarajevo i BNP Zenica.

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *