Narodno pozorište: Paquita-Bolero

PAQUITA-BOLERO je predstava iz dva dijela, a ideja je da se u jednoj večeri objedine dvije stilski potpuno različite jednočinke i time publici ponude uživanje u klasici, kao i u modernom baletnom izrazu.

Paquita – Bolero, Narodno pozorište Sarajevo

Prvi dio čini predstava Paquita, kompozitora Ludwiga Minkusa, u kojoj Mihail Mateescu na scenu prenosi virtuozni, sjajni i blještavi svijet baleta. Premijernu izvedbu PAQUITA za Balet sarajevskog Narodnog pozorišta pripremila je Ljubov Konakova 2004. godine. Obnovljena predstava će biti izvedena uz male korekcije scenografskog i kostimografskog sadržaja.

Drugi dio predstave – Bolero. Iako nastao 1977. godine, još dobro korespondira s publikom. Radi se, naravno, o čuvenom djelu Maurice Ravela, u sjajnoj koreografiji Dragutina Boldina, čiji BOLERO i gotovo četiri decenije nakon premijere odlično komunicira s publikom, zbog čega ga se smatra začetnikom modernog plesnog izraza kod nas.

Balet PAQUITA prati orkestar Sarajevske filharmonije, dok se predstava BOLERO izvodi sa CD-a. Pauza između predstava je 15 minuta.

Repertoar Narodnog pozorišta Sarajevo »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *