Narodno pozorište: Rigoletto

Rigoletto je poznata opera u tri čina, za koju je libreto, prema Hugoovoj drami, napisao F. M. Piave. Svoju praizvedbu je dozivjela u Veneciji, 11. marta 1851. godine.

Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)
Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)

Dirigent obnovljene opere Rigoletto je Ivo Lipanović. Dirigovanje je studirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Gjadrova, te kod Lovre pl. Matačića. Bio je direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i umjetnički direktor muzičkog programa Splitskog ljeta (1992-1998). U Splitu je dirigovao brojnim koncertima, baletima i operskim premijerama, među kojima se posebno ističu prva hrvatska izvedba Verdijevih Lombardijaca te prva scenska izvedba u Hrvatskoj Berliozova Faustova prokletstva. Radi i u drugim operskim kućama u Hrvatskoj, kao i na scenama u inostranstvu… Gostuje u Operi HNK Zagreb, Operi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, diriguje orkestrima Zagrebačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom Hrvatske televizije, zatim Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Varaždinskim kamernim orkestrom, Sarajevskom filharmonijom, Simfonijskim akademskim orkestrom iz Seoula, Simfonijskim orkestrom Beneventa, Orkestrom Opere iz Cagliarija, Orkestrom Arena di Verona, Orkestrom Njemačke opere iz Berlina, Filharmonijskim orkestrom Nice, MDR simfonijskim orkestrom iz Leipziga…

Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)
Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)

Niz godina Ivo Lipanović je docent i stalni gost-dirigent u Teatro Lirico Sperimentale u Spoletu. Kao dirigent je nastupao i u pariškom Théâtre du Châtelet, Bio je generalni muzički direktor Državne opere u Ankari (1999) i Festivala u Aspendosu (2001-2003). Dirigovao je izvedbama: Don Carlos, Carmina burana, André Chénier, Carmen, Faust, Cavalleria rusticana, Falstaff, Evgenij Onjegin, Madama Butterfly, La Traviata… Dobitnik je nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2003. godinu.

Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)
Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)

Reditelj obnovljene opere Rigoletto je bugarski operski reditelj Ognian Draganoff. Studirao je opersku režiju kod Plamen Kartaloffa u Bugarskoj, a specijalizirao u Operi u Strazbourgu (Francuska) kod Albert-Andre Lheureuxa. Nakon što je kao trubač proveo kratki period u orkestru Nacionalne opere u Sofiji, ubrzo je postao značajan i priznat operski reditelj u Jugoistočnoj Evropi. Obavljao je i dužnosti zamjenika direktora Nacionalne opere u Sofiji, a kao reditelj je gostovao u Grčkoj, Makedoniji, Brazilu, Holandiji, Italiji, Španiji, Njemačkoj, Rumuniji, Srbiji, Rusiji, Kolumbiji…

Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)
Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)

Predstave Ogniana Draganoffa su redovno gostovale na scenama Zapadne Evrope, posebno u Holandiji. Režirao je široki operski repertoar, a njegov režijski rad odlikuje se iznimnom maštovitošću kompletne scenske aparature, podrazumijevajući korištenje atraktivnih scenografija i kostimografija.

Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)
Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)

Obnovu režije potpisuje Goran Simić, rođen u Sarajevu 1962. godine. Inspicijent je i asistent režije u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je zaposlen od 1983. Tokom svog višegodišnjeg angažmana u Operi učestvovao je u realizaciji 54 operne premijere i preko 1.600 izvedbi opernih predstava (Aida, Turandot, Nabucco, Carmen, Knez Igor…). U kući na Obali režirao je opersko-operetni potpuri pod nazivom Proljeće u Operi, a potpisuje i obnovu režije za opere Ero s onoga svijeta (2014) te Rigoletto (2015). Ostvario je profesionalnu saradnju i sa Dramom Narodnog pozorišta Sarajevo u predstavama Hasanaginica, Tvrđava, Trokuka, Ptičice, kao i sa Baletom u predstavi Bolero. Radio kao pomoćnik ili asistent režije na sedam praizvedbi: Slavuj – B. Bjelinskog, Europa – N. Osbornea, Hasanaginica i Aska i vuk – A. Horozića, Apokalipsis – I. Čavlovića, Jedan čovjek i jedna žena – N. Pervana, Alma – J. Osmanagića.

Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)
Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)

Goran Simić je u periodu od 1996. do 1998. godina obavljao funkciju urednika za kulturu Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Od 2000. do 2004. godina je rukovodilac organizacionog segmenta sarajevskog pozorišnog Festivala MESS. Učestvuje i u realizaciji projekata brojnih televizijskih kuća.

Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)
Rigoletto (Narodno pozorište Sarajevo)

Dirigent : Ivo Lipanović
Režiser: Ognian Drafanoff
Obnova režije: Gordan Simić
Scenografkinja: Mariela Margeta Hašimbegović
Kostimografkinja: Vanja Popović
Šef hora: Daniel Žontar
Plesne numere: Bahrija Bihorac
Korepetitorica: Aida Mušanović – Arsić

Vojvoda od Mantove – – – – Amir Saračević
Roigoletto – – – – Vitomir Marof
Gilda – – – – Aida Čorbadžić
Sparafucile – – – – Leonardo Šarić
Maddalena – – – – Zana Staniškovska
Grof Monterone – – – – Denis Isaković / Ivan Šarić
Grof Ceprano – – – – Nedim Bašić / Dejan Bojanić
Grofica Ceprano – – – – Lejla Huseinćehajić
Marullo – – – – Dragan Pavlović / Edin Daši
Borsa – – – – Ileš Bečei
Giovanna – – – – Katarina Kikić
Paž – – – – Zdenka Vaniček / Ljiljana Kapular
Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo
Sarajevska filharmonija

Kad je Rigoletto na repertoaru? »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *