Narodno pozorište: Ućerivanje

Povodom četrdeset godina od nastanka kultne monodrame OJ ŽIVOTE, Josip Pejaković dolazi sa novom monodramom UĆERIVANJE.

Ućerivanje (Josip Pejaković)
Ućerivanje (Josip Pejaković)

Ti kad uđeš u ludnicu tebi glava mora biti prazna. On tebe ne mere zaprimit ako imaš išta u glavi. A jope ne smije te pušćat prazne glave. I zato ti mora ućerat. Nešto. I kad ti ućera, ondar te more razdužit i puščat. To je sistem liječenja u psihijatriji. Uđeš prazan a izajdeš pun. Ja niđe tolko nisam sreo pametna svijeta ko u ludnici. Da znaju oni što odaju izvan ludnice praznije glava odma bi došli da i njima ućera. Moreš ti i sam sebi ućerivat, on tebi dane knjige, a džabe ka su ljudi nepismeni mora im neko drugi ućerat.

Scena iz monodrame Ućerivanje, Josipa Pejakovića

Josip Pejaković je Prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi ‘Tri sestre’ i ulogom Filtosa u ‘Koncertu u jajetu’, u režiji Kaće Dorić. Bio je stipendista Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je proveo svoj profesionalni radni vijek.

Josip Pejaković
Josip Pejaković

U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri ostvario je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada od kojih izdvajamo: Zlatna kolajna na Zemunskom festivalu l974. (Oj živote), Sterijina nagrada 1977. (Omer-paša Latas), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1974., Nagrada ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991., Nagrada Udruženja dramskih umjetnika BiH, kao i niza stručnih priznanja za uloge na Festivalima u Jajcu i Brčkom.

Pejaković je autor nekoliko monodrama i filmskih scenarija, od kojih su najznačajniji: Oj živote, On meni nema Bosne, Ljudski faktor, Kuća pored puta (nagrada na konkursu TV Sarajevo 1979.)

Zabilježio je značajne uloge u predstavama: Kome zvona zvone, Kuća oplakana, Višnjik, Braća Karamazovi, Tri sestre, Woyzeck, Sprovod u Theresienburgu, Veliki vezir, Hasanaginica, Princip G, Balkon, Omer-paša Latas, Kralj Lear, Tvrđava, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Dugo putovanje u noć, Mortal kombajn, Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna.

Od 2001. do 2003. obavljao je dužnost direktora Drame u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Termin:
19. maj 2014 @ 20:00h
26. maj 2014 @ 20:00h
Mjesto: Narodno pozorište Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *