Narodno pozorište: Vragolasta djevojka

Zahvaljujući melodičnosti i plesnoj inspirativnosti muzike prema kojoj je koreografiran, balet Vragolasta djevojka je odmah požnjeo veliki uspjeh na svim scenama svijeta.

Muzika za Vragolastu djevojku kompozitora F. Hérolda, prvi put izvedena 27. novembra 1828. godine, a muzika P. L. Hertela 7. novembra 1864. godine, idealna su inspiracija romantizmu u baletskoj umjetnosti. Spojeno s izvanrednom pričom, punom topline, dobrote i ljubavi, simbolom je epohe i stila u kome je nastala. ‘Vragolastu sam postavila na repertoar Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, zato što profesionalnom baletu kakvog ima Sarajevo i BiH danas treba postojano očuvanje tradicije klasičnog baleta, to jest, podsjetnik na akademizam.’, kaze Edina Papo.

Peter Ludwig Hertel je ovo djelo komponovao 1864. pod nazivom ‘Das schlecht bewachte Mädchen’ (Loše čuvana djevojka), za izvedbu Paula Taglionija upriličenu u Dvorskoj operi u Berlinu. Istu muzičku podlogu iskoristili su i Marius Petipa i Lev Ivanov za svoju verziju, koju je 1885. izveo Ruski carski balet. Skraćenu verziju Vragolaste djevojke izvela je legendarna Anna Pavlova sa vlastitim ansamblom, na svojoj svjetskoj premijeri 1912. godine.

Vragolasta je nadživjela i svoju epohu i svoje tvorce, a i stil koji je nekada vladao u baletskoj umjetnosti. Vragolasta je, uz samo još jedan, ili u najboljem slučaju dva baleta, u baletskoj klasici ostala zabilježena kao pojam vrednovanja za najviše domete jedne balerine ili plesača. Koreograf Vasiliy Medvedev, znalac autorske originalnosti, uradio je svoju rusku koncepciju baleta, kreirajući virtuoznu i tehnički veoma egzaktnu zadaću za Balet Narodnog pozorišta Sarajevo, koji ima nekoliko izvanrednih igrača, nemalih tehničkih sposobnosti.

Vragolasta djevojka je žanrovska balet-komedija, koja će privući mnoge poštovaoce baleta. U glavnim ulogama debituju djeca baletskih škola, umjetnice i umjetnici koji pišu istoriju baleta i pozorišta. Tu je i orkestar Sarajevske filharmonije, kojim diriguje Samra Gulamović, čijem umjetničkom talentu treba odati priznanje.

Prva verzija baleta La Fille mal gardée je izvedena 1. jula 1789. u Grand Théâtreu u Bordeauxu u koreografiji Jeana Daubervala (1742-1806), prema njegovom libretu i muzičkoj podlozi od 55 prilagođenih popularnih francuskih narodnih pjesama nepoznatih autora, koje se danas čuvaju u Gradskoj biblioteci u Bordeauxu u obliku petnaest orkestralnih dijelova. Balet je izveden pod nazivom Le Ballet de la paille, ou ll n’est Qu’un pas du mal au bien (Slamnati balet ili Samo je jedan korak od zla do dobra). Naslov Vragolasta djevojka počeo se koristiti od 1791. godine, kada je izveden u Kraljevskom pozorištu Pantheon u Londonu. Balet se prikazivao na scenama Beča, Liona, Napulja, Marseja, a na parišku scenu prvi put je postavljen 1828. u muzičkoj verziji kompozitora Ferdinanda Hérolda (1791-1833).

Autori: Ferdinand Herold, Peter Ludwig Hertel
Libreto: Vasilij Medvedev /prema: Jeanu Bercheru Daubervalu/
Koreografija: Vasilij Medvedev
Dirigentica Samra Gulamović
Balet-majstor: Edina Papo
Scenograf: Slobodan Perišić
Kostimografkinja: Amna Kunovac-Zekić
Koncert-majstor Dževad Šabanagić

Liza – – – Nataša Pavlović / Tamara Ljubičić
Colas – – – Mihail Mateescu / Boris Vidaković
Madame Simone – – – Evgeny Gaponko
Tomas – – – Adnan Đindo
Alain, Thomasov sin – – – Boris Vidaković / Mihail Mateescu
Prijateljice – – – Belma Čečo / Chiara Licata, Jovana Milosavljević / Ana Kuzmanović, Nadža Pušilo / Ekaterina Vereščagina, Aleksandra Smiljanić / Albina Huskić
Prijatelji – – – Hariz Šabanović, Goran Staniškovski, Ioan-Vasile Soit, Admir Kalkan

Paula Grubešić-Mateescu, Selma Štrbo Arnautović, Nadža Pušilo, Amina Sulejmanagić, Ana Kuzmanović, Chiara Licata, Jasenko Matković, Til Čmančanin

Polaznici OŠ ‘Grbavica’

Pogledajte aktuelni repertoar Narodnog pozorišta »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *