Neće biti poskupljenja stanovanja

stubišteOd početka 2009. građani su već navikli na vijesti o poskupljenjima, pa je možda pravo pitanje šta to u narednom periodu neće morati plaćati više nego do sada.

Stambeni upravitelji su potvrdili da povećanja cijena njihovih usluga neće biti. Uz podsjećanje da njima nadležno ministarstvo određuje visinu naknade koju plaćaju etažni vlasnici, direktori Laresa, Sarajevostana i Oki upravitelja izjavili su da se u ovakvoj situaciji i ne usuđuju tražiti povećanje cijena, odnosno da bi takav zahtjev nadležnima bio nerealan.

Direktor Laresa Želimir Karlović je izjavio kako na sastancima udruženja upravitelja ideja o poskupljenju još nije spomenuta iako su, kako se slažu i Faruk Šahović, direktor Sarajevostana, te direktor Okija Senad Krajina, sredstva koja se izdvajaju za upravljanje stambenim objektima minimalna.

Mnogi korisnici usluga upravitelja žale se na to da u njihovim zgradama nema aparata za gašenje požara, da su hidranti van upotrebe, a ormarići za struju oštećeni. Odgovorne za to smatraju svoje upravitelje.

Međutim, Karlović ističe da je upravitelj nadležan da vodi računa o ispravnosti hidranata, protivpožarnih aparata i slično, ali ako ih zgrada čijim novcem upravlja i posjeduje.

“Za opremu za gašenje požara odgovorni su etažni vlasnici, odnosno ako na računu zgrade ima sredstava, upravitelj to može kompletirati”, ističe Šahović.

Direktor Oki upravitelja Krajina pojašnjava da se odgovornost u vezi s tim može tražiti samo ako je upravitelj propustio da ispuni svoju obavezu da u pisanoj formi etažne vlasnike obavijesti da je neophodno da skupe novac za nabavku te opreme ili da ona treba da se postavi.

Istaknuto je da su dosadašnjim akcijama, uz pomoć Civilne zaštite, te uz učešće pojedinih općina uspjeli djelimično, zavisno od objekata, obezbijediti i kompletirati ovu, inače veoma skupu opremu.

Što se tiče ormarića za struju, direktor Sarajevostana ističe da su oni u nadležnosti Elektrodistribucije i da upravitelji s tim nemaju ništa.

piše: A. Smajlović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *