Nova godina u Sarajevu? Ako sigurnosna situacija dozvoli!

Javni doček Nove 2016. godine će biti organiziran na Trgu djece Sarajeva (preko puta Velikog parka), 31. decembra, ukoliko sigurnosna situacija bude dobra.

Zimski grad na Trgu oslobođenja, Sarajevo

Grad Sarajevo je 2002. godine prvi put organizirao javni doček Nove godine. Tada je manifestacija izvedena na platou ispred sarajevskog Narodnog pozorišta. Nakon pozitivne reakcije javnosti, javni doček je ustanovljen kao redovan i projekt od značaja za Grad i građane, te kao takav traje već 14 godina. Iako su se finansijska sredstva potrebna za organizaciju dočeka smanjivala iz godine u godinu, Grad Sarajevo je nastojao da ih osigura kako se tradicija ne bi prekidala.

Aktuelni gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić kaže da postoji dogovor s predstavnicima općina i Kantona Sarajevo kao i drugim relevantnim institucijama da i ovog 31. decembra organizuju javni doček Nove godine bez obzira na mali budžet, koji iznosti oko 50.000 BAM.

Novogodišnji vatromet u Sarajevu

‘Zajednički smo prikupili sredstva i možemo finansirati javni doček Nove godine i to nije sporno. Ali to će zavisiti od sigurnosne situacije u zemlji i u gradu Sarajevu.’, dodao je gradonačelnik Komšić.

Sarajevo je posljednjih godinama poznato po svom javnom dočeku Nove godine. To je događaj koji, osim Sarajlija, pohode i gosti iz regije i Evrope. Izvršni odbor za organizaciju javnog dočeka Nove 2016. godine čine predstavnici Gradske uprave, predstavnici četiri gradske opštine, te predstavnici Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Svi su se složili u tome da treba održati tradiciju ove manifestacije.

Trenutak kad je Sarajevo ušlo u 2015. godinu

‘S obzirom na dešavanja na svjetskoj sceni, u Evropi, a i kod nas, treba biti oprezan, prikupiti sve informacije obavještajnih agencija i sigurnosnih struktura i vidjeti da li je sigurno organizirati javni doček nove godine. Prihvaćeno je da javni doček bude organiziran, s tim da i zadnjeg dana, do 31. decembra on može biti i otkazan.’, kaže vijećnik Gradskog vijeća Jusuf Lošić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *