Nova istraga na Pravnom fakultetu

Pravni fakultet, Sarajevo, BiHPravni fakultet, Sarajevo, BiH“Vesela priča” o Pravnom fakultetu nije završena presudom vozaču Jasminu Mašiću.

Nakon što je predmet preuzela SIPA, saslušan je veliki broj svjedoka. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je spremno za otvaranje istrage u predmetu “Pravni fakultet Sarajevo”, a očekivati je i nove optužnice.

U centru pažnje istražilaca je odjeljenje u Tuzli, a istraga će se voditi i u Sarajevu, kao i odjeljenjima Srebrenica, Zenica i Goražde. Među osumnjičenima je najmanje pet profesora od kojih su trojica već spominjani u javnosti. Pod istragom će se naći i tuzlanski ministri, advokati i ugostitelji koji su pomagali u izvršenju krivičnih djela.

Pored toga, istražni organi provjeravaju porijeklo imovine profesora Fuada Saltage, Bajre Golića i Zdravka Lučića, obzirom na indicije kako je dio imovine stečen krivičnim djelima.

Do sada je saslušano više od stotinu svjedoka, među kojima je i Sead Omerbegović, ministar policije Tuzlanskog kantona.

Svjedoci potvrđuju da su seksualnim uslugama, novcem ili drugim materijalnim sredstvima plaćani ispiti. Predmet istrage će biti i odluka bivšeg dekana Pravnog fakulteta Fuada Saltage kojom je pojedinim profesorima omogućeno da ispituju studente i iz predmeta koje ne predaju, a da s tim predmetni profesori nisu bili upoznati.

Također će biti provjeren i način upisa studenata zbog postojanja indicija da se prilikom upisa na Pravni fakultet nije poštovala odluka osnivača, te da su i na taj način bivši čelnici Pravnog fakulteta pribavljali imovinsku korist. Kršenje upisne procedure je već utvrdila Inspekcija za obrazovanje Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *