Nove lipe uljepšavaju Aleju ambasadora

Sanacija šetnice je bila krajnje neophodna usljed oštećenja tokom snježnih nepogoda iz februara 2012. godine, kao i učestalog neodgovornog ponašanja građana

Aleja ambasadora

U toku je sanacija oštećenja u starogradskoj šetnici Aleji ambasadora. Do sada je zamijenjeno 15 drvenih klupa, poravnana je zemlja i očišćena od otpada, a u toku je i zamjena 45 lipa koje su oštetili vandali. Usljediće zamjena oštećenih kamenih ploča na zidovima Aleje, a pored toga, stabla s desne strane šetnice će biti orezana i zaštićena specijalnim voskom, dok će na travnjaku biti izvršeno sijanje trave.

Sanacija šetnice je bila krajnje neophodna zbog oštećenja tokom snježnih nepogoda iz februara 2012. godine, ali i učestalog neodgovornog ponašanja građana koji neprestano uništavaju jedino starogradsko šetalište.

Aleja ambasadora je projekat sarajevske Općine Stari Grad, pokrenut 2002. godine, u kojem ambasadori akreditirani u Bosni i Heregovini, kao i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija, imaju priliku da zasade po jedno stablo lipe tokom svog mandata, na prostoru šetnice duž rijeke Miljacke, od Bentbaše do Darive. Ispred svake zasađene lipe postavlja se kamena ploča sa nazivom države ili međunarodne organizacije, te imenom i prezimenom ambasadora, odnosno zvaničnika koji je zasadio. Nakon sadnje, učesnicima projekta uručuju se certifikati, koji ih zauvijek podsjećaju na taj čin, a u isto vrijeme su i pozivnica da nakon isteka mandata u Bosni i Hercegovini ponovo posjete Općinu Stari Grad i Grad Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *