Novi uspjesi inovatora iz BiH

inovatorstvo
inovatorstvo
Iako na svom računu Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine ima tek nešto više od 50 konvertibilnih maraka, zbog čega su bili prinuđeni međusobno skupljati novac za put na međunarodne izložbe inovacija, bh. inovatore niti to ne spriječava da učine sve kako bi u najboljem svjetlu prikazali bosanskohercegovačku pamet koja može biti korisna cijelom čovječanstvu.

Najnovija potvrda takvog rada dolazi iz Varšave sa 6. međunarodne varšavske izložbe inovacija gdje su bosanskoheregovački inovatori osvojili dvije zlatne medalje ali i druga priznanja.

Zlatne medalje, na čijim diplomama je naglašeno da se dodjeljuju “sa čestitkama žirija”, dobili su Zdravko Bosnić iz Banje Luke i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog.

Bosnić je predstavio potpuno nov način korišćenja kinetičke energije vodotoka: za razliku od uobičajenog postavljanja turbinske osovine (koja, pojednostavljeno rečeno, premošćuje rijeku), Bosnićeva turbina se zaranja “naglavačke” u vodu, pod uglom od oko 70 stepeni u odnosu na površinu rijeke. Time se omogućava da je više od pola rotora, sa lopaticama, uronjeno i pod punim pogonom vodotoka.

Tako se za 10-ak puta povećava koeficijent iskorišćenja energije vodotoka, u poređenju sa dosadašnjim vodoturbinama.

Sadikovićev način dopiranja do istraživačkih i eksploatacijskih bušotina omogućava da se dopre do crpilišta u utrobi zemlje ispod 12.262 m (što je rekord, dostignut tokom bušenja 1970-89. u Rusiji).

Razloga za zadovoljstvo ima i Enes Hodžić iz Sarajeva koji je predstavio dvije inovacije i za obje dobio priznanja. Za potpuno nov način prikupljanja i odvoza smeća (pri čemu su kante većim dijelom ukopane u zemlju) dobio je zlatnu medalju Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA, a za vodoturbinu sa lopaticama koje se klate dobio je srebrenu medalju žirija.

Srebrena priznanja dobili su i Sanel Alagić, Bugojno (voćni kajmak u bačvicama od bijelog bora), Vukosava Božić, Banjaluka (krevetna kada za nepokretne bolesnike), Azra Hadžić, Sarajevo (pazušni uložak za neutralizaciju znoja) i osnovci Milenko Savanović, Miloš Ubović i Nebojša Žutić, iz Vrbanje, kod Banjaluke (štap sa signalnim priborom).

Pavela Pavelka iz Sarajeva dobio je bronzanu medalju (biološko đubrivo).

“Nasuprot besparici, koja je rezultat nerazumijevanja i lošeg odnosa domaćih budžetskih ‘budža’ prema inovatorstvu, domaćini svjetskih izložbi daju najveće moguće popuste bh. inovatorima, uključivo znatno jeftinije ili besplatne štandove, često plaćen smještaj, a ponekad i avionski prevoz. Zahvaljujući ovoj podršci, i natprosječno velikom broju priznanja za kvalitet naših inovacija – ali zahvaljujući i njihovim autorima koji vlastitim novcem pretvaraju svoje inovacije u tržišne proizvode, BiH je u međunarodnom inovatorskom pokretu poznata i priznata kao ‘zemlja najdinamičnijeg razvoja na bazi inovacija svojih građana'”, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Novi uspjesi inovatora iz BiH”

  1. pitanje > kako prodati svoj izum , i na koji nacin ga pravilno predstaviti ,jer imam vise inovacija , kao npr evolution car, i eco house,

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *