O arhitekturi, Tanja i Stjepan Roš

U sarajevskoj galeriji Zvono u petak, 20. februara 2015. godine, od 21 sat biće otvorena izložba Tanje i Stjepana Roš gdje će biti predstavljeni nacrti i finalna rješenja za pozorišne scenografije kao važan segment zajedničkog autorskog djelovanja.

Stjepan i Tanja Roš
Stjepan i Tanja Roš

Povijest arhitekture povijest je dostojanstva i sramote ljudske, ponosa i poniženja, svijetlih trenutaka uma ali i njihovog pomračenja, povjest duha i gluposti ljudske, bogatstva i barbarstva. Arhitektura nije samo pitanje gradnje pojedinih zgrada, na manje ili više umjetnički način. Arhitektura je pitanje oblikovanja sveukupnog okoliša, pitanje naše budućnosti.

Zadatak arhitekte i urbaniste je oblikovanje prostora. Razvojem arhitektonskog oblikovanja prostora, mijenja se i civilizacija a samim tim i čovjek u njoj. Arhitekt, stvarajući svoje djelo, prostor ili objekat, treba u prvom redu da sagleda život koji će se odvijati u tom prostoru, u ambijentu koji stvara. Mora da misli o čovjeku za kog stvara…

Arhitektonsko djelo živi sa nizom generacija, djeluje na ljude, odgaja njihov ukus i formira njihov estetski kriterij. Stvaranje ambijenta za čovjeka oduvijek je bio jedan od najodgovornijih i najuzvišenijih poziva. Voljeti čovjeka je manifest arhitekte!, napisali su Tanja i Stjepan Roš u publikaciji Dialogos povodom istoimene izložbe postavljene u galeriji Collegium Artisticum 2004. godine koja je objedinjavala autorsko djelovanje na polju arhitektonskih rješenja, enterijera, rekonstrukcije objekata, dizajna i pozorišne scenografije.

Pozorišna scenografija, kao specifično polje autorskog djelovanja koja i važno mjesto zauzima u zajedničkom autorskom opusu Tanje i Stjepana Roš biće predstavljena u galeriji Zvono, u petak, 20. februara 2015. godine, od 21 sat. Na otvaranju izložbe Tanje i Stjepana Roš će biti predstavljeni nacrti i finalna rješenja za pozorišne scenografije kao važan segment zajedničkog autorskog djelovanja. Od nacrta do finalnog rješenja povešće nas kroz predstave poput Ukroćena goropad, Kralj umire, Tartif, Dijalog u paklu, Magbet, Orlando Furioso…

Studij arhitekture završili su u Sarajevu, Tanja 1972., Stjepan 1968. Od 1971. zajedno maštaju, bave se arhitekturom, enterijerom, dizajnom i scenografijom. Tanja je bila profesionalno angažovana u Institutu IPSA Sarajevo, a Stjepan je profesor dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Učestvovali su kao tandem na više regionalnih i međunarodnih konkursa iz područja arhitekture i urbanizma, te na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama i za svoj rad dobili niz nagrada i priznanja od kojih i Grand Prix Collegium artisticum (1989., 1999.). Najvažniji projekti su im: Srednjoškolski centar Koprivnica, sa R. Mandić, Muzej revolucije u Ljubljani, Centar Rapca – projekat, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Izložba Architekture, Beograd, Zagreb, Split. Međunarodna izložba Dream and Reality, Umjetnička galerija BiH, Sarajevo. Izložba Neizvedeni projekti za razruđeno Sarajevo, Moderna galerija Ljubljana, Kino Meeting point, Campus-Marin Dvor Sarajevo – Otvoreni univerzitet, Izložba Dialogos, Collegium Artisticum Sarajevo, Međunarodna izložba Ideja, Oris, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb. Scenografija za predstavu: L. Caroll, Alice, Tuta Theatre Chicago 2004., PC Vitez 2004., Izložba The Bosnian Chronicle, The Museum of Contemporay Art Leipzig, 2004. Stručne osvrte iz oblasti arhitekture i dizajna objavljivali su u mnogim domaćim i inostranim časopisima od kojih izdvajamo: Oris, Čip i Vijenac, Zagreb, Hrvatska.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *