Od pastira do magistra, životni put Avde Smailovića na pozornici sedmog festivala Muzika na žici

Avdo Smailović
Avdo Smailović

Od 11. do 14. oktobra u Sarajevu održaće se sedmi internacionalni muzički festival MUZIKA NA ŽICI, ove godine posvećen stogodišnjici rođenja čuvenog bosanskohercegovačkog kompozitora AVDE SMAILOVIĆA.
PAOLETTA MARROCU, VASILY SHCHERBAKOV i KANAE ENDO samo su neki od istaknutih solista i solistkinja koji će uz potomke AVDE SMAILOVIĆA, njegovu djecu, unuke i praunuke, nastupati na predstojećem festivalu, koji će biti otvoren koncertom SARAJEVSKE FILHARMONIJE u NARODNOM POZORIŠTU, dok će ostatak programa biti izveden na sceni DOMA ORUŽANIH SNAGA BIH. Ulaznice za podnevnu matineju i koncert otvaranja u Narodnom pozorištu se plaćaju, dok je ulaz na sve ostale koncerte u DOMU ORUŽANIH SNAGA BIH – slobodan.

U predfestivalskom programu MUZIKA NA ŽICI će kao i svake godine ponuditi sadržaj za najmlađu publiku. U Narodnom pozorištu u Sarajevu 7. oktobra 2017. godine od 12 sati će biti održana koncertna matineja pod nazivom OD PASTIRA DO MAGISTRA. Ova koncertna bajka u čijoj izvedbi će učestvovati djeca Avde Smailovića dočaraće specifičan put kompozitora, koji je bio pastir, kovač, rudar i vodoinstalater da bi na kraju magistrirao muziku.
Sedmi festival MUZIKA NA ŽICI, u okviru kog će biti održan i simpozijum o životu i radu Avde Smailovića, značajan je doprinos očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine, posebno zbog činjenice da će neka njegova djela prvi put biti izvedena pred domaćom publikom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *