Od pastira do magistra, životni put Avde Smailovića na pozornici sedmog festivala Muzika na žici

Avdo Smailović
Avdo Smailović

Od 11. do 14. oktobra u Sarajevu održaće se sedmi internacionalni muzički festival MUZIKA NA ŽICI, ove godine posvećen stogodišnjici rođenja čuvenog bosanskohercegovačkog kompozitora AVDE SMAILOVIĆA.
PAOLETTA MARROCU, VASILY SHCHERBAKOV i KANAE ENDO samo su neki od istaknutih solista i solistkinja koji će uz potomke AVDE SMAILOVIĆA, njegovu djecu, unuke i praunuke, nastupati na predstojećem festivalu, koji će biti otvoren koncertom SARAJEVSKE FILHARMONIJE u NARODNOM POZORIŠTU, dok će ostatak programa biti izveden na sceni DOMA ORUŽANIH SNAGA BIH. Ulaznice za podnevnu matineju i koncert otvaranja u Narodnom pozorištu se plaćaju, dok je ulaz na sve ostale koncerte u DOMU ORUŽANIH SNAGA BIH – slobodan.

U predfestivalskom programu MUZIKA NA ŽICI će kao i svake godine ponuditi sadržaj za najmlađu publiku. U Narodnom pozorištu u Sarajevu 7. oktobra 2017. godine od 12 sati će biti održana koncertna matineja pod nazivom OD PASTIRA DO MAGISTRA. Ova koncertna bajka u čijoj izvedbi će učestvovati djeca Avde Smailovića dočaraće specifičan put kompozitora, koji je bio pastir, kovač, rudar i vodoinstalater da bi na kraju magistrirao muziku.
Sedmi festival MUZIKA NA ŽICI, u okviru kog će biti održan i simpozijum o životu i radu Avde Smailovića, značajan je doprinos očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine, posebno zbog činjenice da će neka njegova djela prvi put biti izvedena pred domaćom publikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *