Održana mala škola planinarenja na Čavljaku

Savjet Mjesne zajednice ‘Hrastovi-Mrkovići’ u saradnji sa Planinarsko-smučarskim društvom ‘Centar’ je organizovao malu planinarsku školu koja je za stanovnike te mjesne zajednice održana na Čavljaku u nedjelju, 2. novembra 2014. godine.

Mala škola planinarenja na Čavljaku
(Sarajevo, 2. novembar 2014)

U okviru projekta je iskusni planinar i rukovodilac ‘Kluba spasavalaca 2000.’ Paša Grbo zainteresovanim polaznicima najprije u prostorijama Planinarsko-smučarskog društva ‘Centar’ na Čavljaku održao predavanje o osnovama planinarenja, a potom je slijedila praktična nastava u prirodi.

Svrha projekta je da profesionalni predavači poduče polaznike o osnovama planinarenja i snalaženja u prostoru. S obzirom na činjenicu da je tokom proteklog rata ovdje bila linija fronta, polaznicima kursa planinarstva je predočeno na koji način se treba ponašati u slučaju da pronađu minsko-eksplozivna sredstva. U tom smislu je poseban osvrt na mlade, koji sve više dolaze u prirodu i koji se do sada nisu susretali sa zaostalim minsko-eksplozivnim sredstvima.

U prostorijama Planinarsko-smučarskim društvom ‘Centar’ je istaknuta karta sa ucrtanim minskim poljima u cijeloj Bosni i Hercegovini, na osnovu koje se planinari i ljubitelji prirode mogu upoznati po kojim terenima se smiju bezbjedno kretati. Polaznici kursa su nakon teoretske nastave otišli u prirodu gdje su učili o orijentaciji u prirodi i snalaženju u nesvakidašnjim situacijama. Pokazano im je i na koji način se treba kretati po planinskim terenima. Na kurs planinarstva odazvalo se 40 ljubitelja planinarenja i prirode. Po završetku kursa su uručene diplome polaznicima, od kojih najstarija ima 83 godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *