Olimpijska Pahuljica Andreja Đerkovića

olimpijska pahuljica andrej djerkovic
Olimpijska pahuljica (foto: Andrej Đerković)

Kako javlja Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, umjetnički rad “Olympic Snowflake (Olimpijska Pahuljica)” sarajevskog fotografa Andreja Đerkovića postao je dio fotografske kolekcije Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO) i Olimpijskog Muzeja u Lozani. Kolekcija koja je dio baštinske zbirke Međunarodnog olimpijskog odbora, sadrži preko 800.000 fotografija, od kojih prve datiraju sa Olimpijskih Igara 1896. godine u Atini.

Umjetnička djela, artefakti, te fotografski i audiovizualni arhivi čine izvanrednu cjelinu kroz koju je moguće sagledati olimpijski fenomen u svoj njegovoj raznolikosti i čija se kulturna baština sastoji se od tri glavne zbirke: zbirke artefakata, zbirke povijesnog arhiva, te zbirke slike i zvukovi. Jedinstvene u svijetu po svojoj iscrpnosti i raznolikosti, ove zbirke Međunarodnog olimpijskog odbora svjedoče o bogatoj povijesti Olimpijskih igara, od njihovog postanka do danas.

Rad “Olympic Snowflake (Olimpijska Pahuljica)” iz 1994.godine, dio je fotografske serije “DUM DUM” koja je urađena u periodu opsade (1992-1996) i predstavlja simbol XIV Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu na zgradi Olimpijskog sela Dobrinja, pogođen tenkovskim hicima.

andrej djerkovic i audrey bongard lausanne
Andrej Đerković i Audrey Bongard u Villa Olimpique Lausanne

Svečano uručenje rada uz prisustvo autora upriličeno je u Villa Olympique u đardinu Olimpijskog muzeja u Lozani, a rad je zaprimila Audrey Bongard, koordinatorica tima arhivara Međunarodnog Olimpijskog odbora (MOO).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *