Parkaš odradio prvu akciju

Park Hastahana

Članovi neformalne grupe Građanska inicijativa za revitalizaciju, očuvanje i kreiranje novih eko parkova za djecu Sarajeva su u nedjelju 9. maja 2010. godine na području parka “Hastahana” na Marijin Dvoru organizovali akciju čišćenja i uređenja dječijeg parka.

Ideja za ovu akciju pod geslom “Dječiji parkovi u gradu Sarajevu su odgovornost svih nas” krenula je od novinara Stefana Pejovića, a učesnicima akcije, kojoj su se pridružili i brojni sugrađani, predstavljena su dva “parkaša” – Adem i Muamer koji će voditi brigu o četiri gradska parka “Hastahana”, parka u Ulici Koste Hermana i dva parka u Kranjčevićevoj ulici.

Hastahana u ratu

Pozivu na akciju u parku “Hastahana” odazvalo se i 20 članova eko sekcije Osnovne škole “Vladislav Skarić” koje predvodila direktorica škole Hasiba Hasković.

Učesnici akcije su sakupili i uklonili otpad, očistili betonske staze, odbojkaški teren, stazu za skateboard i druge površine, sakupili pokošenu travu i uklonili korov sa pješčanog dječijeg igrališta. Dvije sadnice u parku “Hastahana” su zasadila djeca. Na kraju akcije pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Bjelave” oprali su kompletan park.

Akciju su podržali poznata redateljica Jasmila Žbanić, oskarovac Danis Tanović, univerzitetski profesor Nerzuk Ćurak i drugi sugrađani. Jasmila Žbanić se zahvalila svim učesnicima akcije za podršku projektu uređenja gradskih parkova za veseliju i ljepšu budućnost naše djece.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *